Santander
camping-etikette-familie

Ferie og Fritid

Kan du din campingplass-etikette?

Slenge innom naboen til stadighet med en kartong vin? Dukke opp tomhendt ved middagstid? Morgenjazz og midnattsdisco? De uskrevne reglene på en campingplass er mange.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Siw Ch. Teigland
Foto:
Alf Øystein Støtvig

Er du helt ny på en campingplass er det greit å ha i bakhodet at campinglivet er mer intimt enn å bo i blokk – samtidig som det gir en uendelig frihet.

Campingtreff på Høytorp Fort

Ferie og Fritid

– Campingliv gir meg ekte venner!

Skrevne regler

Alle campingplasser har sitt eget reglement, som hvor og hvordan du rigger til doningen og utstyr, høyde på gjerder, avgiftsbetaling, stilletider og bruk av fellesanlegg.

Stilletider er som regel etter klokka 23.00 Brannforskriftene bestemmer avstanden mellom vognene.

Rune Øygarden og samboeren Wenche Kleiv fra Vinje i Telemark, markerer 20 år som aktive campere i år. Vi møter dem på Kjærstranda Familiecamping i Stavern. Paret er en del av en vennegjeng som har feriert sammen i en årrekke.

Wenche Kleiv og Rune Øygarden kan feire 20-årsjubileum som campere i år. – Camping er for oss å møte gode venner, høre bølgene mot stranda, lange late kvelder, en kaffekopp hos naboen – og en god fest med nye og gamle venner.

De uskrevne reglene på en campingplass

Som nybegynner er det greit å vite at det finnes noen «hemmelige» regler. Disse varierer litt fra plass til plass.

Rune og Wenche forteller at på Kjærstranda har de et ganske åpent forhold – så her er det greit å ta kontakt selv om døren er lukket.

– Vi hadde ringeklokke på bua, men den falt ned. Da blir det sånn at folk banker på og spør om det passer at de stikker innom, sier nabo Carina Helgeland.

– Mens hos oss kan de vi kjenner bare komme rett inn, smiler Son Van To.

Klar for å ta skrittet ut?

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil

20 ting du må vite før du setter beina dine på en campingplass

Her er et knippe uskrevne regler samlet fra campingplasser i Stavern i Vestfold og Bamble i Telemark. Disse gjelder spesielt for fastliggere, men også når du svinger innom for et par døgn.

De samme uskrevne reglene gjelder stort sett også for campingplasser i utlandet.

Dette gjør du ikke:

1. Går inn i andres fortelt uten videre: Er døren på forteltet lukket, betyr det at folk vil være i fred. Det samme med lukket dør til hytte/bu. Er det dempet belysning, eller bare i vognen, kan det også bety at folk vil ha alenetid.

2. Griller uhemmet uansett vindretning så naboen får røyken midt i fleisen. Eller fyrer opp kullgrillen med mye tennvæske og store flammer. Ikke bare er det irriterende, men det er også brannfarlig.

3. Du tisser ikke ute på fellesområdet. Vil du slippe å tømme toalettet så ofte, bruker du fellesanleggets wc eller gjemmer deg diskret bak en busk langt i utkanten av plassen.

4. Lar barna sparke fotball eller leker ellevilt mellom vognene. Det gjøres på lekeplassen eller egnet slette.

5. Gjør narr av campingveteraner. De fleste har solid selvironi, men la folk selv bestemme når det er plass for moden campinghumor.

6. Snakker høyt, spiller støyende musikk eller hoier etter stilletiden. Da er det campingstemmen som rår. Det er noe helt annet enn innestemme, legg nivået til lavmælt, nærmest hvisking.

7. Klipper gresset klokken åtte om morgenen.

8. Elger deg innpå folk hele tiden. Har du dårlige antenner, er det vanskelig å vite når folk vil slappe av ute for seg selv. Vent til folk inviterer deg innenfor plattingen, og kjenn din besøkelsestid. Inviter gjerne til middag eller et glass hos dere.

9. Sprer sladder og baksnakking og lar misunnelsen rå. La det gå inn det ene øret og ut av det andre. «Kongen av campingplassen» er en artig sang, men du trenger ikke videreføre den.

10. Hortensia, buskbom og margeritter er vakkert – men å plante svære busker og la være å beskjære dem, er ufint. Tenk på at dette er utsikten til naboene, kanskje du også sperrer for et vakkert utsyn mot sjø eller fjell.

11. Pynter campingvognen med blinkende lys eller snodig pynt som digre nisser eller troll. Igjen: Dette er ikke bare din utsikt, men også naboenes.

12. Flørter med naboens partner.

Dette er topp å gjøre:

1. Si hei og bli kjent med naboene med en gang. Du skal se at de iler til og hjelper til med rigging av fortelt og kommer med smarte tips.

2. Vær hjelpsom selv – bidra med smått og stort.

3. Vis respekt, campinglivet er ikke som i de såkalte TV-dokumentarene. «Folk på camping er ikke stereotyper», understreker gjengen på Kjærstranda Familiecamping.

spikertelt-lager-mat

– Det er kjekt med kaffebesøk av naboen. Campinglivet handler om å ta hensyn til hverandre, sier Rune Øygarden.

4. Dukker det opp konflikter, så forsøk å løse dem på en ryddig og høflig måte. Blir det skikkelig krøll på tråden, få plassens eier til å megle eller rydde opp.

5. Ønsker du å ha en fest, snakk med naboene en uke eller to før festen, som et nabovarsel. Kanskje har de barn eller barnebarn som du må ta hensyn til. Husk at lyden bærer godt på plassen.

6. Inviter gjerne til fellesfest for alle – god tid i forveien. Gjengen på Kjærstranda har for eksempel «julibord» hvor alle har med seg julemat til et digert langbord ved stranden. Siste helgen før stenging av plassen i september holder de gjerne restefest – da skal alt i skuffer og skap tømmes.

7. By på deg selv og få folk til å dra på smilebåndet: Dra rett fra jobben med stiletthæler og plant dem godt ned i gresset.

8.Vær raus, og del med andre.

Kjøpe brukt campingvogn? Her er sjekklisten du trenger:
brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn

Nykommer? By på deg selv

Gjengen på Kjærstranda mener det viktigste på en campingplass er å bli kjent med hverandre. Så da får det heller bare være at en nybegynner kanskje bommer på en regel eller to.

– Hopp uti det, bli kjent med naboene når dere rigger dere til. Jo fortere, jo bedre. Dere vil alltid trenge hjelp til noe, og da er det lurt å ha venner på campingplassen. Vi er jo her for å hjelpe hverandre, sier Rune Øygarden.