Santander

Ferie og Fritid

– Det paradoksale er at jeg egentlig har skikkelig høydeskrekk!

For Tina (26) handler klatring om å sprenge fysiske og mentale grenser. Og om å få seg et pusterom i en hektisk hverdag.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Peter Hjertholm

–  Jeg er ikke spesielt sterk i overkroppen og heller ikke god på koordinasjon. Attpåtil sliter jeg skikkelig med høyder. Derfor smaker mestringsfølelsen jeg får i klatreveggen ekstra godt, sier Tina Rueda.

Med forutsetninger som dette var det ingen selvfølge at 26-åringen fra Bærum skulle få lidenskap for klatring. Du vet, sporten der man støtt og stadig henger og dingler mange meter over bakken, og hvor egenskaper som nettopp «styrke» og «koordinasjon» ikke er helt uvesentlige.

– Jeg liker å kunne bryne meg på både fysiske og mentale utfordringer. Da får jeg påfyll av energi! Samtidig krever klatringen såpass mye av kapasiteten i «topplokket» at jeg stenger ute alt annet, forteller hun.

En fokusert Tina i pausestilling, klar for å gå løs på den øverste delen av veggen. Kalkposen blir flittig brukt for å unngå svette, glatte hender.

– Gir oss ikke før myggen spiser oss opp

Vi møter Tina på Oslo Klatresenter på Skullerud i Oslo. Et luftig, praktfullt anlegg over flere etasjer der det finnes utfordringer for alle – uansett ferdighetsnivå. Selv om Tina ser viderekommen ut både utstyrs- og klatremessig, røper hun at hun er nokså fersk i «veggen».

– Det er faktisk bare ni måneder siden jeg startet. I begynnelsen klatret jeg 3-4 ganger i uka – nå ligger jeg på 1-2 økter per uke. Jeg hadde nok litt overtenning i starten, sier Tina med et smil om munnen.

Ferie og Fritid

Her er utstyret du trenger for å begynne med klatring

– Men det er viktig å presisere at det blir lange økter. Ofte holder vi på fra etter arbeidstid og helt frem til senteret stenger i 22-tiden. Er vi utendørs gir vi oss når det blir mørkt eller myggen holder på å spise oss opp, fortsetter hun.

Jeg hadde nok litt overtenning i starten

Tina Rueda (26)

Tøffe klatreøkter, og ikke minst jaget etter å hele tiden bli bedre, gir resultater. Det å stadig forsere tøffere ruter og høyere vegger er én ting – den mentale utviklingen en helt annen.

– Det er veldig stas å pushe seg psykisk og kjenne at man tør mer enn man tror. Når det i tillegg er en effektiv treningsform, ser man raskt resultater dersom man legger ned litt innsats, sier Tina.

Enten hun buldrer, eller klatrer på topptau eller led, er Tinas mål å bli en bedre klatrer. Drømmen om eksotiske klatrereisemål kommer i andre rekke.

Fordelene med å være flere

«Vi» og «oss» er viktige elementer i 26-åringens fascinasjon for klatring. Ved siden av å koble av, samt det å sprenge grenser i veggen, er fellesskapet rundt klatresporten noe hun verdsetter høyt.

– Vi er en liten gjeng som klatrer sammen. Noen ganger er vi mange – andre ganger bare to. Uansett er det veldig stas å pushe og veilede hverandre, og ikke minst være litt nerdete sammen, sier Tina med glimt i øyet.

Bruk fornuftig

Bruk kortet smartere – få mer i bonus!

Det sosiale fører også noen økonomiske fordeler med seg. Det elementære utstyret, som klatresele, sko, taubrems, hjelm og kalkpose, valgte Tina å investere i selv. Men da interessen utviklet seg noen hakk videre og annet utstyr måtte på plass, ble det spleiselag.

– Fordi vi alltid må være to når vi klatrer på topptau eller led, fant vi ut at vi kunne kjøpe ting som ekspress-slynger, karabiner, slynger og rapellbrems sammen. Dette er nokså dyrt utstyr, så derfor er det smart å spleise på sånt. Når det gjelder sikkerhet tar vi ingen sjanser, forteller hun.

Det sosiale rundt klatringen er viktig for Tina. Hun og venninnen Marte legger stadig livene i hendene til hverandre, men stoler fullt og helt på at den andre sikrer skikkelig.

Inne bra, men ute best

Vennegjengen holder seg som oftest innendørs på et av byens store klatresentre. Det krever mindre planlegging og er mer tilgjengelig – og ikke like utsatt for Norges varierende værforhold og heftige temperatursvingninger.

– Er været fint er det selvfølgelig aller best å være ute. Vi har tatt turer til både til Hauktjern og Kolsås. Noen ganger dags- eller ettermiddagsturer – andre ganger har vi med sovepose og hengekøye, slik at vi kan begynne å klatre tidlig neste morgen når sola står opp, sier Tina.

– Men jeg må riktignok innrømme at det å klatre ute er litt skumlere og litt mer styrete enn å være på et klatresenter.

Tina og vennene klatrer mest innendørs, men det er likevel uteklatring som ligger hjertet hennes nærmest. Foto: Privat

– Heller mål enn drømmer

På spørsmål om hvor hun ønsker å dra for å få realisert den ultimate klatreopplevelsen, svarer Tina nokså jordnært at det for henne er viktigere å bli en god klatrer, enn å krysse av nok et sted på verdenskartet.

– Jeg har en drøm, eller mer et mål, om å utvikle klatreferdighetene mine og bli tryggere på led-klatring, slik at jeg kan mestre enda større utfordringer, sier hun bestemt.

Ferie og Fritid

De beste reisemålene for deg som vil klatre

– Etter hvert vil jeg lære meg å kunne sette naturlige sikringer i fjellet og kunne klatre flere taulengder. Men jeg skal innrømme at det hadde vært utrolig gøy å gå en heftig topptur der man er avhengig av klatring for å nå toppen, fortsetter hun.

For Tinas del har venner og kollegaer vært viktige støttespillere i takt med den økende klatreinteressen. Selv om hun stadig opplever progresjon i veggen, har den lidenskapelige klatreren ingen planer om å senke ambisjonene.

– Jeg har gjennomført både topptau- og led-kurs for å bli trygg i klatreveggen, kunne sikring og beherske enkel klatreteknikk. På sikt kan jeg tenke meg å ta kurs i både mer avansert klatreteknikk og uteklatring, avslutter Tina Rueda.

Vi møter Tina som har lidenskap for klatring

Det å se den flere etasjer høye klatreveggen, der det gjerne henger folk opp-ned på led oppunder taket, kan ta pusten fra hvem som helst.

Priseksempel Santander Flexi Visa: Eff.rente 24,6%. Kr 35 000 o/12 mnd. Kostnad kr 4349. Totalt kr 39 349.