Santander
sykkelferie-norge

Ferie og Fritid

Familieferie: Sett opp et smart feriebudsjett

Sommerferien er en av de største utgiftspostene for en familie. Ofte blir ferien dyrere enn du hadde tenkt. Hvordan kan du klare å sette opp et godt feriebudsjett uten at det går ut over kosen?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Tore Fjeld / Privat

En to ukers utenlandsferie for to voksne og to barn i høysesong koster fort 50 000 kroner. For å slippe havregrøt hele høsten, er det derfor svært viktig å sette opp et smart budsjett for ferien.

Blogger og reiseglad tobarnsmor Bjørnhild Fjeld (42) har reist mye på utradisjonelle ferieturer sammen med ektemannen og de to sønnene. De har blant annet vært på Interrail flere ganger og de har syklet Danmark på langs.

Mat koster mest

De fleste som reiser på ferie med familien, opplever at det er matbudsjettet som oftest sprekker.

interrail-italia

Den reiseglade familien Fjeld har blant annet vært på Interrail. Her suser Bjørnhild og Henrik (da 7 år) gjennom Italia.

– Når du reiser med hele familien, er det viktig å planlegge så mye som mulig på forhånd. Da kan du nemlig unngå å bruke mye mer penger enn du hadde tenkt. For selv om ferielandet er billigere enn Norge, koster det mye å spise ute på restaurant flere ganger om dagen. I tillegg skal ungene ha is og brus stadig vekk, og den blir gjerne kjøpt på kafé og ikke i matbutikken, sier Bjørnhild Fjeld.

Familiens erfaring er at det kan det være både økonomisk og praktisk å leie en leilighet eller et hus istedenfor å bo på hotell.

– Da trenger dere nemlig ikke spise ute hvert eneste måltid. Det er faktisk ganske hyggelig å gå i den lokale matvarebutikken, kjøpe litt annen mat enn hjemme og lage en del måltider selv.

Sjekk at frokost er inkludert om dere bor på hotell.

Bjørnhild Fjeld

— Reiseglad blogger

AirBnB og hosteller er andre rimelige alternativer til dyre og av og til upersonlige hoteller. Og hva med å teste  en lokal campingplass?

– Men hvis dere velger hotell, sjekk at frokosten er inkludert i prisen. Det kan nemlig koste ganske mye ekstra. Og mitt kanskje beste tips: Ta lunsjen i parken! Kjøp med frukt, bagetter og pålegg. Finn et koselig sted ute – det er både økonomisk og koselig!

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Planlegg godt – spar penger

Reisebloggeren Renate Sand (31) er også en stor tilhenger av å reise på budsjett. God økonomisk planlegging har gitt henne mulighet til å besøke over 90 land.

På bloggen Renates Reiser har hun delt mange tips om hvordan du kan spare penger både før og under reisen.

Renate Sand mener det aller viktigste er å planlegge. God planlegging kan spare deg for dyre overraskelser. Sett opp et budsjett, og følg det helst til punkt og prikke. Husk at planleggingen må lages før du reiser, for budsjettet kan faktisk gi føringer for hvor du reiser.

– Er budsjettet stramt, planlegg reisemål ut fra hvor den norske kronen er sterk for tiden, eller reis til steder der pengene vil rekke lenge, som Øst-Europa, Mellom-Amerika eller Sørøst-Asia, tipser hun.

Kan du reise utenom fellesferiene er dette også et godt sparetips.Lurer du på om du skal ta ut penger før du reiser eller bruke minibanken i utlandet?

Les også:
ferie-valuta

Ferie og Fritid

Hvor bør du veksle valuta når du skal på ferie?

Et budsjett bør inneholde:
  • Transportutgifter. Husk å ta med utgifter til transport til og fra flyplass, parkering, leiebil, taxi, buss etc.
  • Overnatting. Bestill all overnatting på forhånd, eller sett opp en makspris per natt hvis du booker hotell underveis på reisen.
  • Mat og drikke. Sjekk nettsidene til restauranter på forhånd for å få en idé om prisnivået. Husk å sette av penger til tips, og i noen land som USA blir også moms lagt til (VAT).Det er lurt å bestemme seg på forhånd for hvor mye dere vil bruke på mat og drikke. Sett av en sum per dag. En dag med middag på fin restaurant, kan da kompenseres med lunsj i parken eller på stranda.Tips om dere har små barn: La dem få velge mellom brus og dessert. Da kommer de nokså sikkert til å gå for desserten, og kan drikke vann til maten. Et stort glass brus som ofte blir servert før maten, sørger ofte til at det blir lite spist av middagen uansett. Og barn som er sultne igjen etter 10 minutter er verken hyggelig eller god økonomi …
  • Opplevelser. Billetter til fornøyelsesparker, solstol på stranda, inngangsbillett til museer – alt dette koster penger. Det er kanskje ikke så store summer hver for seg, men samlet kan det utgjøre mye. Gjør god research på forhånd, og undersøk om det finnes attraksjoner som ikke koster så mye.
  • Innkjøp. Minst ett familiemedlem har helt sikkert glemt badebuksa. Solkremen viser seg å være fra 2005, og så dukker det plutselig opp noen superlekre sandaler som du bare må ha … Det er urealistisk å reise på ferie helt uten shopping. Sommertøy som t-skjorter og shortser koster dessuten ofte mindre i utlandet enn i Norge. Men ta det med i budsjettet.
  • Uforutsette utgifter. Ting kan skje – brillene kan bli knust, mobiltelefonen kan bli stjålet, noen må til legen. Selv om du har reiseforsikring bør du regne med å måtte legge ut for slike utgifter som du får refundert i ettertid.
  • Annet. Trenger du visum eller vaksiner? Hvor mye skal du bruke mobiltelefonen på ferien? Har du en hund som skal bo i kennel? Alle slike utgifter bør med i feriebudsjettet.
barn-foran-tog

Kredittkort gir kontroll

Det er flere fordeler med å bruke kredittkort på ferie. Den største fordelen er at du får bedre kontroll.

Når du bruker ditt vanlige bankkort, kan det være vanskeligere å få oversikt, fordi andre utgifter også trekkes derfra. Med Gebyrfri Visa har du en buffer i bakhånd hvis noe uforutsett skulle skje og du trenger mer penger.

Ønsker du full kontroll?

– Ønsker du full kontroll på ferieutgiftene når familien skal på tur, kan dere vurdere å bestille «all inclusive». Da er som oftest både fly, hotell og alle måltider inkludert i prisen, tipser Bjørnhild Fjeld.

Ulempen er at du ofte må spise på den samme buffet-restauranten hver dag – men du slipper i alle fall å finne frem kalkulatoren og budsjettet når du sitter med menyen.

I et «all inclusive»-budsjett bør det inn en post for tips og en liten «buffer». Servitører forventer nemlig tips, og det vil alltid dukke opp fristende tilbud som ikke er inkludert likevel.

Les også
Reise langhelg

Ferie og Fritid

Langweekend på sparket – 3 byer du kanskje ikke har tenkt på …


Priseksempel Gebyrfri Visa:
Eff.rente 23,4 %, kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1 780. Totalt kr 16 780.