Santander

Ferie og Fritid

Fem reisetips for deg som vil ha både storby og strand

Du trenger ikke å velge mellom strandliv og storbyens tilbud. I disse fem byene får du begge deler samtidig.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Pål André Skogen
Foto:
Istock

Feriediskusjonen innebærer ofte en tanke om hva man vil ha ut av ferien. Om én liker best å ligge på stranda, mens andre er på jakt etter uteliv og kulturopplevelser, kan man få en utfordring. Her er fem byer som byr på både byliv og strand – så du kan få i både pose og sekk!

Gå direkte til reisemål:

Split
Barcelona
Malaga
Nice
Miami

Split

Kroatia har seilt opp som et av nordmenns nye favorittreisemål, og det er enkelt å forstå hvorfor. Kroatia byr på krystallklart vann, sjarmerende byer, nærmest garantert finvær, og et hyggelig prisnivå. Split er blant de mest populære byene langs kysten, og det er enkelt å forstå hvorfor. Her får du en god blanding av sjarmerende gamleby, pulserende storby og fantastiske bademuligheter.

Valuta: Kuna

Prisnivå: Prisnivået i Split er en del høyere enn i Kroatia forøvrig, men det er likevel sjelden man blir skremt av regningen. Det er mulig å finne relativt rimelige overnattingssteder, men da er også standarden deretter. Mat og drikke koster omtrent halvparten av her hjemme, men som de fleste andre steder er turistområdene langs vannet en del dyrere.

Komme dit: Flere flyselskaper flyr direkte til Split i sommersesongen. Flyturen tar snaut tre timer om du velger en direkterute, og prisen ligger gjerne på rundt 3 500 kroner i høysesong, og i underkant av 2 000 kroner ellers.

De fleste husene er svært gamle, så er du på jakt etter en viss romstørrelse bør du kikke utenfor gamlebyen.

Bo: Et hotell i nærheten av gamlebyen gir deg enkel tilgang til alt. Den eldste delen innenfor bymuren er relativt liten, men veldig sjarmerende. Husk på at de fleste husene er svært gamle, så om du er på jakt etter god standard og en viss romstørrelse bør du kikke etter hoteller utenfor gamlebyen.

Spise: Den tradisjonelle retten Peka er verdt å prøve. Det er en blanding av kjøtt og grønnsaker, som er bakt under lokk i lang tid. De fleste tradisjonelle restauranter har peka på menyen, men vær oppmerksom på at du helst bør bestille dagen i forveien. Ellers er området kjent for god olivenolje, fantastisk sjømat og den lokale vinen.

Ferie og Fritid

Med kredittkort fra Santander får du reiseforsikring inkludert

Oppleve: Gamlebyen er en opplevelse i seg selv. De trange gatene er fulle av små butikker og restauranter, og det er enkelt å bruke en hel dag på å vandre rundt og la seg fascinere av byen. Få med deg palasset som ble bygget til den romerske keiseren Diokletian.

Om noen i reisefølget er interessert i HBO-serien Game of Thrones, vil palasset være ekstra interessant – dette ble nemlig brukt som bakteppe i deler av serien.

Bade: Det finnes flere strender rett utenfor Split sentrum, men regn med en del mennesker i høysesongen. Vil du ha en roligere opplevelse, finnes det en rekke båtturer som tar deg med til en av områdets mer avslappende strender, og det går også ferger ut til øyene utenfor byen.

Den spektakulære katedralen Sagrada Familia i Barcelona har vært under bygging siden 1882, og anses for å være Antoni Gaudis mesterverk.

Barcelona 

Mange nordmenn har Barcelona som favoritt, og det er lett å forstå hvorfor. Byen er blant verdens beste om du vil kombinere strandliv med god mat og imponerende kulturopplevelser. Du er sjelden alene, men det er mulig å finne skjulte skatter – enten i de smale gatene i den gotiske bydelen, eller på de karakteristiske gatehjørnene litt lenger unna stranden.

Valuta: Euro

Prisnivå: I områdene med høyest tetthet av turister, kan prisnivået nærme seg det man er vant til hjemmefra. Finner du derimot veien litt bort fra turistområdene, vil prisnivået på mat og drikke være en god del lavere. Hoteller koster omtrent det samme som i Norge, og Barcelona har de siste årene slått ned på utleie av leiligheter til turister.

Reise dit: SAS, Norwegian og det spanske lavprisselskapet Vueling flyr alle direkte fra Oslo. Prisen varierer naturligvis med sesong, og du må regne med å betale rundt 3 000 kroner tur/retur i høysesong. Velger du derimot andre tidspunkter, kan du finne flybilletter ned mot en tusenlapp.

På restaurantene på La Rambla er kvaliteten som regel lavere og prisen høyere enn andre steder i byen.

Bo: Den velkjente hovedgaten La Rambla utgjør grensen mellom Barrio Gotic og El Raval, og her finner du også flest turister. Du trenger ikke bevege deg langt for å oppleve en mer autentisk del av byen. Området La Ribera i gamlebyen er hyggelig, og ligger dessuten nær stranden. Da unngår du mye unødvendig reisetid.

Spise: Tapas er det mest åpenbare, men Barcelona har mye å by på når det gjelder mat. Alt fra enkle lunsjsteder til restauranter med tre stjerner i Michelin-guiden. Her er det bare fantasien og lommeboka som setter grensene. I turistområdene, som La Rambla, møter du som regel lavere kvalitet og høyere priser enn andre steder i byen.

Oppleve: Tibidabo-fjellet i nordvest er lett tilgjengelig med en kombinasjon av buss og kabelbane, og på toppen har du en fantastisk utsikt over byen. Kirken på toppen er verdt et besøk, og om du har med barn finnes det også en fornøyelsespark her.

kredittkort-par-ferie

Ferie og Fritid

5 grunner til at det er smart å bruke kredittkort på reise

Er du glad i arkitektur, er Gaudis byggverk også et must. Katedralen Sagrada Familia anses som hans viktigste verk, og er så komplisert at den fortsatt ikke er ferdig – selv om byggestart var i 1882. Det finnes imidlertid en rekke bygninger over hele byen signert Antoni Gaudi, og det er verdt å ta en runde og kikke på flere av dem.

Bade: En av de store fordelene med Barcelona, er at nesten hele vannkanten er dedikert til strender. Den mest kjente (og folksomme) er Barceloneta. Vil du ha en litt roligere opplevelse, kan du reise litt nordover og besøke Bogatell-stranden. Om du virkelig vil slappe av, finnes det en rekke småbyer bare en kort togtur utenfor, som alle egner seg til dagsutflukter.

Malaga har i snitt bare 42 regndager i året – så om det er sol og varme du er på jakt etter, er det et relativt trygt reisemål.

Malaga

Europas sørligste storby ligger på den spanske solkysten, og det er ikke uten grunn at denne delen av landet kalles nettopp det. I snitt regner det kun 42 dager i året her – og i sommersesongen regner det i praksis aldri. Det gjør Malaga til et av de sikreste valgene om du er på jakt etter sol. Den har imidlertid mye mer å by på – enten du er interessert i uteliv, sport eller historie.

Valuta: Euro

Prisnivå: Malaga ligger en del lavere enn Norge prismessig, og det er dessuten litt billigere her enn i andre spanske byer som Barcelona og Madrid. Jevnt over bør man regne rundt 1 000 kroner per natt for et hotellrom av god standard, men det finnes også en del leiligheter, som kan gjøre ferien vesentlig billigere. Mat og drikke koster rundt halvparten av prisen hjemme i Norge.

Komme dit: Malaga har en egen flyplass ikke langt utenfor byen, og hit flyr en rekke flyselskaper. I høysesong koster flybillettene rundt 3 000 kroner, mens det på høsten er mulig å komme ned mot 1 000 kroner. Flyr du direkte til Malaga fra Oslo, tar turen ganske nøyaktig fire timer.

Du bør også finne en restaurant som serverer Espeto – sardiner tilberedt over åpen flamme.

Bo: Mange velger å bo i de omkringliggende turistbyene, og heller besøke Malaga på dagtid. Vil du ha en skikkelig byopplevelse, bør du imidlertid velge et hotell sentralt i Malaga. Bydelen Malagueta ligger nærmest stranden med samme navn, og du befinner deg samtidig i gangavstand fra flere kjente landemerker.

Er du på jakt etter den mest sjarmerende bydelen, er gamlebyen et godt valg, mens barnefamilier som vil ha en litt roligere stemning kan finne seg godt til rette i El Palo, som ligger utenfor bykjernen.

Spise: Den klassiske kalde suppen gazpacho kommer opprinnelig fra andre deler av Andalucia, men Malaga har sin egen variant. I motsetning til den klassiske varianten, er Malagas Porra Antequerana tyknet med potet – og dermed tykkere enn gazpacho. Du bør også finne en restaurant som serverer Espeto – sardiner tilberedt over åpen flamme.

Rasmus Leine Granlie-feriepenger

Ferie og Fritid

– Slik får jeg mest ut av feriepengene

Oppleve: Malaga har en rekke historiske attraksjoner, blant annet det arabiske fortet på en høyde over byen, og restene av et romersk amfiteater. Katedralen i byen er ikke like imponerende som Peterskirken eller Sagrada Familia, men den er likevel verdt et besøk.

For kunstinteresserte er det vanskelig å komme utenom Picasso-museet. Selv om kunstneren i manges hoder forbindes sterkest med Paris, ble han faktisk født i Malaga.

Bade: Playa Malagueta og Playa de la Caleta er de to strendene nærmest Malaga sentrum, men her må man regne med at det fort blir trangt om plassen i høysesongen. For en litt roligere strandopplevelse kan man ta turen ut av sentrum, til Misericordia-stranden.

Strandpromenaden Promenade des Anglais i Nice byr på luksushoteller av ypperste klasse, og kort vei til stranden.

Nice

Den franske rivieraen har en helt egen tiltrekningskraft på folk fra hele verden. Selv om mange kanskje først og fremst forbinder området med høy champagneføring og luksusyachter i hundremillioners-klassen, er Nice et fantastisk reisemål også for de av oss med et helt gjennomsnittlig feriebudsjett.

Valuta: Euro

Prisnivå: Fordi området er populært blant pengesterke turister fra hele verden, er ikke Nice et spesielt rimelig feriemål. Hotellprisene i høysesong varierer fra rundt 800 kroner per natt, til mange tusen kroner for et rom på et av de mange luksushotellene. Mat og drikke kan likevel være en del billigere enn i Norge, men særlig langs strandpromenaden er det lurt å kikke en ekstra gang på menyen før du bestiller.

Komme dit: Nice har en egen flyplass, og både SAS og Norwegian flyr direkte fra Oslo. Dessuten har de fleste store flyselskapene ruter hit, så lenge du tåler en mellomlanding. Nice er dessuten en del av det franske hurtigtognettverket, så det er mulig å komme seg fra Nice til Paris på rundt seks timer.

Unngå turistfellene rundt Cours Saleya i gamlebyen, og utforsk heller de trange smugene for å finne lokale perler.

Bo: Gamlebyen Vieux-Nice er et godt alternativ, selv om det ikke er noen overflod av hoteller her. Langs strandpromenaden Promenade des Anglais er det mer å velge i, men ikke like sjarmerende. Et roligere alternativ er bydelen Cimiez, som ligger i åsen over gamlebyen.

Spise: I sommervarmen er man gjerne på jakt etter noe lett, og da kommer man ikke unna Nice-oppfinnelsen Salade Niçoise. Tomater, egg, lokale oliven og ansjos er de tradisjonelle ingrediensene, men man finner mange ulike varianter. Unngå turistfellene rundt Cours Saleya i gamlebyen, og utforsk heller de trange smugene for å finne lokale perler.

Reise langhelg

Ferie og Fritid

Langweekend på sparket – 3 byer du kanskje ikke har tenkt på …

Oppleve: Utforsk gamlebyen til fots, og se på livet langs strandpromenaden. Den russisk-ortodokse St. Nicholas-katedralen er også et imponerende syn som man bør få med seg. De bratte fjellsidene er verdt å utforske for den imponerende utsikten over byen og havet utenfor. Om tiden tillater det, er et besøk til nabobyen Cannes og fyrstedømmet Monaco også vel verdt turen.

Bade: Om du forventer silkemyk sand blir du nok skuffet på strendene i Nice – her er det nemlig stein som gjelder. De offentlige strendene langs promenaden blir fulle om sommeren, så det kan være verdt å legge litt ekstra penger i tilgang til en privat strand. Da vil du kunne låse inn tingene dine, og det vil garantert være mindre folksomt. Sjekk på hotellet om de har en rabattavtale med noen av de private strendene i området.

På Ocean Drive i Miami finner du art deco-distriktet, med en overflod av restauranter og hoteller bare noen skritt fra stranden.

Miami

Tubbs og Crocket, raske båter og fargerike art deco-hus er noe av det man gjerne forbinder med Floridas største by, men Miami har også mye annet å by på. På mange måter er Miami to byer: Miami Beach, som mange kjenner, og fastlandsdelen, som også er verdt å utforske nærmere om du tar turen hit.

Valuta: Dollar

Prisnivå: På Miami Beach varierer prisnivået voldsomt. Her finner du alt fra luksushoteller fulle av kjendiser, til rimeligere hoteller med enkel standard. Jevnt over koster overnattingene omtrent det samme som i Norge, mens maten er en smule billigere. Husk imidlertid at alt blir 20 prosent dyrere enn oppgitt på grunn av den amerikanske tipskulturen.

Komme dit: Miami har selvfølgelig en internasjonal flyplass som betjenes av de fleste store flyselskapene. Hit går det imidlertid ingen direktefly fra Norge. Norwegian flyr direkte til Ft. Lauderdale, som ligger en drøy halvtime nordover med bil. Du kan få billetter til begge flyplasser til under 3 000 kroner tur/retur om du reiser utenfor høysesongen.

Miami er mer enn bare Miami Beach, og området Wynwood på fastlandet er definitivt verdt et besøk.

Bo: De fleste vil nok velge å bo på Miami Beach, og om du vil ha mest mulig av den Miami-stemningen man gjerne forventer, bør du velge et hotell som ligger mellom den nordlige kanalen ved Dale Boulevard og sørenden av øya, og mellom Washington Avenue og Ocean Drive.

Spise: Miami har et stort kubansk miljø, og det påvirker selvfølgelig mattilbudet i byen. Prøv en kubansk hamburger, kalt frita cubana, og en Cuban sandwich i løpet av besøket. Utenom dette har Miami et stort utvalg restauranter fra de fleste verdenshjørner – det er til og med en egen distributør av skandinaviske produkter i Ft. Lauderdale om hjemlengselen blir for stor.

Ferie og Fritid

Derfor bør du bruke kredittkort på reise

Oppleve: En tur langs Ocean Drive er en opplevelse i seg selv, og det er vanskelig å ikke se for seg at man er med i en 80-tallsserie som involverer raske biler og enda raskere båter. Miami er imidlertid mer enn bare Miami Beach, og området Wynwood på fastlandet er definitivt verdt et besøk. Her finner du blant annet store veggmalerier laget av lokale kunstnere, små gallerier og hyggelige spisesteder.

Bade: Stranden strekker seg langs hele Miami Beach, så det er aldri noe problem å finne et godt sted å tilbringe dagen. Den sørlige delen langs Ocean Drive er mest folksom, men fordi stranden er svært bred føles det aldri trangt. Husk imidlertid at det er Atlanterhavet som treffer stranden – og det kan bety både skumle undervannsstrømmer og dyr du helst ikke vil møte på svømmetur. Derfor gjelder det å følge med på – og respektere – flaggene som livvaktene bruker.

Reisen blir fort kort.

Sørg for at du har et med mange fordeler! Gebyrfri Visa er det perfekte reisekortet.

Klikk her for å lese mer

Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %, kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1 780. Totalt kr 16 780.