Santander

Ferie og Fritid

Fem reisetips som barna vil elske

Hva med å ta med ungene på en historisk togtur? Eller kanskje en mystisk grottevandring? Mulighetene er mange i fantastiske Norge.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland

For mange av oss er ordet «ferie» synonymt med strandliv på sydligere breddegrader. Men det gjelder å ikke glemme at Norge er et fantastisk ferieland med endeløse muligheter – enten du foretrekker skjærgården, fjellet eller det urbane livet i byen.

Vårt langstrakte land er stappfullt av små, actionfylte opplevelsesperler du kanskje ikke vet om. Her er fem tips til spennende utflukter og opplevelser både du og barna vil kunne leve lenge på.

Ferie og Fritid

Slik finner du de skjulte perlene når du reiser

Går alltid på skinner

At jernbanen har og har spilt en viktig rolle i transporthistorien er det liten tvil om. Men vet du at det i Norge finnes mange nedlagte jernbanestrekninger der du kan gjenoppleve deler av historien i sjarmerende omgivelser?

Én av disse er Setesdalbanen ca. 20 kilometer fra Kristiansand sentrum. Mange besøker både skjærgården og Kristiansand Dyrepark i sommerhalvåret, og da er veien kort for å få seg en unik reise på den gamle jernbanestrekningen. Over 100 år gamle, stilfulle damplokomotiver med teakvogner på slep går på den smalsporede skinnegangen, og som besøkende får du kjent lukta av brennende kull. Langs den åtte kilometer lange strekningen er det muligheter for både bading, fisking og friluftsliv, og du får se ærverdige stasjonsbygninger underveis.

På Krøderbanen, eller en av de andre museumsjernbanene, kan både barn og voksne få oppleve en reise tilbake i tid. Foto: Scanpix

Det finnes en oversikt over flere slike museumsjernbaner i Norge på BaneNORs hjemmesider. Blant annet er Krøderbanen fra 1872, som ble nedlagt i 1985, er et godt alternativ. Her kan barna oppleve stemning fra 1920-tallet, nyte forfriskninger fra jernbanekafeen og besøke både museum og suvenirbutikk.

Aurskog-Hølandsbanen på Sørumsand, populært kalt «Tertitten», er også en spennende reise for barna. I tillegg til en autentisk tur med det 100 år gamle damplokomotivet setter arrangøren opp flere teaterforestillinger i løpet av sesongen, blant annet «Det store togrøveriet».

Dra på en spennende juvvandring

Det er kanskje ikke de lengste og tøffeste fjellturene som frister ungene mest. Faktisk skal man ikke så veldig langt fra allfarvei for å oppleve spektakulær natur. Det 10 000 år gamle Kjøsterudjuvet rett ved Åssiden i Drammen er et godt eksempel på dette.

Juvet er ca. 1 300 meter langt og har vegger som er opptil 50 meter høye. Det er nok til å gi en skikkelig spennende atmosfære og trollsk stemning. Den nokså krevende fotturen er litt over fem kilometer lang, og det kan lønne seg å beregne god tid – her er det nemlig mye å utforske for nysgjerrige barn i alle aldre.

Kjøsterudjuvet byr på spektakulær natur og trollsk stemning, og passer like godt til eventyrlystne barn som til turglade voksne. Turen går gjennom hele juvet og opp til det idylliske badevannet Gamledammen. Foto: Andreas Handeland

Hva med en iskald dukkert i Brudesløret?

Det finnes en rekke spennende juv, grotter og fosser i vårt ulendte terreng. Det finnes hele syv fosser i Norge som bærer navnet Brudesløret. Én av disse ligger i Rondane, som er et yndet fjellområde for ferieglade nordmenn og turister. Fra parkeringen på Tjønnbakken på Mysuseter, en 20-minutters kjøretur fra Otta i Gudbrandsdalen, går man inn til det praktfulle fossefallet på en halvtimes tid.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

Videre nedover elven Ula er det nokså kupert og bratt, men på oversiden av fossen flater terrenget ut. Svabergene langs elven er spesielt utformet og minner flere steder mer om menneskeskapte trappeformasjoner enn noe naturen selv har laget. Her kan man vel så gjerne bade eller nyte en koselig lunsj med utsikt over noen av Norges høyeste fjell, som å drive med lek eller «parkour».

Brudesløret i Rondane er spektakulært og vakkert, og området rundt er spennende å utforske for eventyrlystne og lekne barn. Foto: Scanpix

Grottevandring i trollets verden

Dersom du vil sette din og familiens klaustrofobi på prøve, er en grottetur et spennende alternativ. Det finnes et stort mangfold av turer i hele Norge, men det er vanskelig å komme unna Trollkyrkja i Fræna kommune i Møre og Romsdal. Turen på i underkant av sju kilometer tur/retur er nok litt tøff for de aller minste på grunn av stigningen, men når man kommer opp er det fantastisk.

Ferie og Fritid

Dette bør du oppleve i Stockholm

Den lille og beik mørke grotta er iskald selv på en varm sommerdag, så det kan lønne seg å ha med en genser i ryggsekken. Når man har tatt seg inn kommer man til et underjordisk fossefall som renner ned i en kulp inne i fjellet. Man kan enten gå samme vei ut, eller klatre gjennom en smal sprekk for så å komme ut på oversiden av fossen.

På oversiden ligger det et sjarmerende fjellvann der man både kan nyte medbrakt mat og drikke, og ikke minst ta et bad etter de fysiske utskeielsene.

På nettsiden www.ut.no, et samarbeid mellom NRK og DNT, finnes det god informasjon om ulike grotteturer.

Innerst i grotten Trollkyrkja finner man fossefallet som danner en herlig kulp. På tilbaketuren kan de dristige velge en klaustrofobisk klatreetappe til toppen av fossefallet. Foto: iStock

Naturens eget badeland

Ja, badeland er moro, og det finnes en rekke flotte anlegg rundt om i vårt langstrakte land. Men er det ikke langt mer eksotisk å oppleve et badeland naturen selv har skapt? Man skal faktisk ikke mer enn et steinkast bort fra allfarvei før noen virkelige perler dukker opp.

En av disse er «Kulpanj» i vakre Trollheimen på Nordmøre. Elva Folda, som renner nedover den frodige Folldalen, byr på store badekulper, naturlige sklier i fjellet og ikke minst klipper man kan hoppe fra. Badetemperaturen skal være av det komfortable slaget på sommeren.

Reisen blir fort kort.

Sørg for at du har et med mange fordeler. Gebyrfri Visa er det perfekte reisekortet.

Klikk her for å lese mer

Et annet alternativ er Jettegrytene i elva Fyresåna i Telemark. Etter at mye av elvas vannmasse ble lagt i rør, kom disse store, naturskapte «grytene» til syne. Faktisk kan de være flere meter brede og inntil 10-20 meter dype. Her kan man både hoppe fra klipper og ta naturens eget boblebad i badevann som er godt oppvarmet av sola og de varme fjellformasjonene rundt.

Dype kulper, klipper og naturlige sklier skaper det som blir kalt «Naturens eget badeland» i Trollheimen. Foto: Inga Dalsegg

Besøk på bondegården

De fleste barn elsker dyr. Over hele Norge finnes det besøksgårder der man kan få nærkontakt med både to- og firebente venner. Blaafarveværket i Modum kommune er et åtte kilometer langt museumsområde ved de gamle koboltgruvene. Her finner man alt fra spennende gruveganger og museer, til butikker, spisesteder og kunstutstillinger. Legger man da til et besøk på Barnas bondegård har man opplegg for hele familien.

På gården bor det griser, kalver, høner og geitekillinger og kaniner, i tillegg til en A-Ford lastebil fra 1931, samt en Gråtass-traktor. Barna kan også lære om gårdsdrift og historien bak de ulike bygningene, som stabburet og låven. Og det beste av alt? Inngangen er gratis!

På Barnas bondegård kan ungene få hilse på både kalver, geitekillinger, kaniner og høner. Foto: Blaafarveværket