Santander

Ferie og Fritid

Slik gjør du deg klar for campingsesongen

Enten du har bobil eller campingvogn, er det noen punkter det er lurt å gå gjennom før du drar ut på sesongens første tur.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock / Marie Von Krogh

– Dessverre er det altfor mange som tar i bruk vogna eller bobilen den dagen de skal ut på sesongens første tur. Det er ikke spesielt lurt.

Ordene kommer fra Tor Alvern. Han er daglig leder hos Abobil.no på Bryne, og vet med sin lange erfaring hva som skal til for å gå en herlig sesong i møte. Han forteller at den største feilen mange gjør, er å ikke ofre vogna eller bobilen en tanke før det er klart for første ferietur.

Husk funksjonssjekken!

Ingenting er så kjedelig som når noe ikke fungerer som det skal – og det blir ikke akkurat bedre av at du kanskje er langt fra «sivilisasjonen» når noe skjer. Derfor er eksperten krystallklar på viktigheten av en sjekk før sesongen starter.

Ferie og Fritid

Bobil eller campingvogn – hva passer for deg?

– Funksjonssjekk alt! Både kjøleskap, kokeapparat, varmeanlegg og det elektriske anlegget bør gåes over i god tid før vogn eller bobil skal brukes for første gang denne sesongen. Det kan spare deg for mye frustrasjon, sier Alvern.

– Husk at en bobil eller en campingvogn er som en liten leilighet på hjul. I de fleste tilfeller står den «brakk» fra oktober til påske, og det er sjelden gunstig, fortsetter han.

Unngå gasslekkasjer

Gass er noe man ikke skal spøke med. Dersom objektet ikke har gassalarm fra før, er dette noe veldig mange velger å ettermontere. Likevel mener Alvern du bør gå over alle gummislanger før hver sesong, og ta «brekk-testen».

Tor Alvern er daglig leder hos Abobil på Bryne, og sier altfor mange tar bobilen i bruk samme dag som de skal ut på sesongens første tur. Det mener han er lite lurt.

– Dersom slangene er morkne og brekker når du bøyer dem, eller er av eldre dato, bør de byttes så fort som mulig. Det er en rimelig forsikring mot potensielt farlige situasjoner, forteller han – og legger til at en trykktest av gassanlegget bør tas annethvert år.

Få bukt med fukt

Det våte element lar seg ikke så lett stoppe – og har det først kommet på besøk et sted det ikke skal, kan det være både vanskelig og dyrt å reparere skaden.

Ferie og Fritid

Sjekker du gassanlegget i bobil eller campingvogn selv?

– Litt kondens vil selvsagt forekomme, men det skal ikke være snakk om mengder. Sjekk spesielt godt for fukt i oerganger mellom gulv og vegg, og mellom vegg og tak, sier Alvern.

Han forteller at en tetthetskontroll bør foretas årlig. Dette er spesielt viktig når man er innenfor garantitiden på bobil eller campingvogn, fordi flere produsenter stiller krav til hvor regelmessig disse skal utføres. Om det går for lang tid, kan man risikere å miste fuktgarantien – og om fukten først har satt seg, kan det medføre høye kostnader.

brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn

– Det er viktig å presisere at disse rådene kommer i tillegg til normalt ettersyn og oppfølging av servicer. Dersom du passer godt på bobil eller campingvogn, holder den seg generelt sett veldig godt i verdi, sier Alvern.

En bobil er også en bil

De fleste bobiler er – til tross for at de bærer egne merkenavn – basert på større varebiler fra de kjente bilprodusentene. Det betyr også at selve bil-delen også trenger det samme vedlikeholdet som en vanlig bil.

– På moderne bobilmodeller er det longlife-intervaller. Da varsler bilen selv når det er på tide med en service. Det er normalt med intervaller på rundt 40 000 kilometer, men tid og kjørelengde spiller også inn. De fleste vil nok oppleve at bobilen trenger en service omtrent hvert annet år, sier Alvern.

Ferie og Fritid

Dette må du tenke på før du velger bobil

Han forteller at serviceprogrammet må følges for at garantien skal gjelde, og at de fleste som kjøper bobil er flinke til å praktisere dette.

– Det er ikke vanlig at bobilforhandlere har et eget verksted som utfører slike servicer, men som regel har de en avtale med lokalt verksted. Disse utfører service i henhold til bilens serviceprogram, avslutter Tor Alvern.