Santander

Ferie og Fritid

Husk dette før du tar opp båten for sesongen!

Med vinteren kommer frosten – og med frosten kommer skadene. I hvert fall om du ikke har vært føre var. Dette må du huske på for å holde båten skadefri i vinter!

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Joakim Nyquist
Foto:
Fartein Rudjord

Båtsesongen er over for de fleste – men dessverre er det ikke nok å stramme presenningen for vinteren. For å forhindre skader bør du ta en grundig sjekk og sette av litt tid til vedlikehold.

Vi har spurt Morten Lekang Olsen ved Yamaha Senteret Løvold i Bodø om råd til hva man bør huske på når båten skal lagres for vinteren.

– Det er først og fremst frostskader du må sikre deg mot. Derfor må du fylle på rikelig med frostvæske der det kan legge seg vann. Sørg for at alle vannbeholdere er tømt, og at eventuelle dreneringsplugger står åpne, sier Olsen.

Han understreker dessuten at en presenning eller kalesje er selvsagt dersom båten skal lagres utendørs.

Morten Lekang Olsen ved Yamaha Senteret Løvold AS i Bodø anbefaler at du tar med deg propellen når båten vinterlagres.

Service før motoren tar ferie

Et annet viktig element, forklarer Olsen, er å sørge for at motoren er i god stand før du setter den bort for vinteren.

– Ta en service på motoren allerede nå, og fyll på ny og fersk olje. Fyller du opp drivstofftanken vil det dessuten fortrenge luft, som kan gjøre skade på tanken.

– Selv om båten står på et sted som er lite utsatt for hærverk, gjør du uansett lurt i å ta med deg propellen

Morten Lekang Olsen

— Yamaha Senteret Løvold AS

Du gjør også lurt i å ta med deg løse deler, som er attraktive for de med skumlere hensikter. Koble fra batteriet, og lagre det i garasjen eller kjelleren.

– Jeg vet det har vært tyveri av propeller flere steder i landet. Selv om båten står på et sted som er lite utsatt for hærverk, gjør du uansett lurt i å ta med deg propellen, sier Olsen.

Ferie og Fritid

Selge båten? Slik får du best pris!

Vinterrengjøring om høsten

Morten Lekang Olsen råder deg til å ta en grundig vask av båten så fort som mulig etter at den er tatt opp for sesongen – både innvendig og utvendig. Er du føre var med vaskingen, unngår du at skitt, groer og alger fester seg for godt.

– Ta vasken i det du tar opp båten. Vann trekker seg fort inn, så sørg for å impregnere kalesjen og andre værutsatte tekstiler.

Til slutt må du sørge for at båten står støtt på land, eller at den er godt fortøyd om den vinterlagres på sjøen. Båten trives aller best på en båthenger, men den står også stødig på paller, sier Olsen.

En service og oljeskift på motoren er blant tingene du bør gjøre nå i høst – før båten lagres for vinteren.

– Har du båten på sjøen bør du føre jevnlig tilsyn. Sørg for at du har strøm til lensepumper, og at fortøyningen holder mål. Det avhenger selvfølgelig av hvor båten oppbevares, men selv ville jeg nok tittet innom minimum én gang i måneden. Regner det mye, tar jeg gjerne en sjekk hver uke, avslutter Lekang Olsen.

Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter


Priseksempel båtlån under sju meter: Eff. rente  7,51%, kr 150 000 over 5 år, etableringsgebyr kr 3300,- totalt kr 179 330,-  
Priseksempel båtlån over sju meter: Eff. rente 9,98 %. Lånebeløp 150 000 o/5 år. Etableringsgebyr kr. 6258.  Totalt kr 175 500.