Santander
trond-og-else

Ferie og Fritid

– Ingen har det bedre enn oss

Hvis de ikke er på reise, drømmer de om neste tur. Å reise er å leve, mener Trond (75) og Else (70) fra Hamar.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Bjørnhild Fjeld
Foto:
Tore Fjeld

For 22 år siden ble Else Kolåsæter og Trond Tendø Jacobsen tilfeldigvis sittende ved siden av hverandre på bussen. Else fortalte at hun ville dra til Kina da hun fylte 50.

«Vil du bli med» spurte hun Trond.

«Ja» svarte Trond.

«Jeg mener det seriøst» sa Else.

«Jeg også» svarte Trond.

Og sånn ble Else og Trond et par.

Nå er de gift og bor sammen i et rekkehus med utsikt mot Mjøsa, og med synlige tegn på mange felles ferieminner på veggene.

Else vokste opp i Trysil, og hun husker godt hvordan reiselysten først ble vekket. Det var nemlig på misjonsutstillingen «Afrika kaller» i samfunnshuset Hagelund.

Da hun møtte Trond mange år senere, fant hun sin perfekte reisepartner. Sammen har de reist i Kina, Tibet, Pakistan, Svalbard, Guatemala og Falklandsøyene. Og reiselysten har på ingen måte avtatt med årene.

– Jeg drømmer om å dra til Nord-Korea, sier Else.

Dit har ikke Trond så lyst til å dra, så det kan hende hun må reise alene dit.

Sjelden på pakketur

Trond og Else reiser sjelden på pakketur. Vanligvis reiser de på egen hånd, hvis de reiser sammen med en gruppe er det sjelden mer enn 6-8 i gruppen.

– Du får mye mer ut av turen hvis du reiser i en liten gruppe, enn for eksempel i en buss med 50 stykker, mener Trond.

Hvis du virkelig vil noe, da får du det til.

Else Kolåsæter

— Pensjonist og livsnyter

Parets erfaring er at det ofte blir billigere å pakke turen selv, enn å velge et ferdig opplegg. De forteller om en av sine reiser til Kina da fikk de reiseselskapet til å ordne et opplegg for bare de to, med egen sjåfør og guide. Det kostet mindre enn om de skulle vært med på en gruppetur.

En livsnytertilværelse med full minnekonto

Nå som de begge er pensjonister kan de i enda større grad reise når de vil. De har jo ferie hele året. Men som alle andre, må de finne rom i budsjettet til å dra på tur.

– Bankkontoen vår er ikke så full, men minnekontoen er desto større. Som alle andre må vi prioritere hva vi bruker penger på. Vi lever ganske nøkternt i hverdagen for å ha råd til å reise så mye. Men jeg mener at hvis du virkelig vil noe, da får du det til, sier Else.

Trond er rask med å legge til at de absolutt ikke føler at de forsaker noe.  De unner seg det de har lyst på. Men utelivsbudsjettet er for eksempel ganske lite.

– Før vi bestiller en reise regner vi på hva selve turen koster, hvor mye det koster å bo der, og hvor mye penger vi kan bruke på andre ting, sier paret.

Det hender at paret skrinlegger reiseplaner rett og slett fordi det blir for dyrt.

– Vi er for fornuftige til å gå på en økonomisk smell på grunn av en ferietur, mener Trond.

Hvis de ser at de ikke har råd, sparer de heller litt mer, så de kan reise på turen de ønsker seg.

Reis i lavsesong

Vanligvis setter paret av penger til én større reise i året. I år går den til Guatemala, der Else i mange år har vært engasjert i et barnehjemsprosjekt i maya-landsbyen San Andres Semetabaj. Tidligere i år har de vært både i London og Spania.

Om du kan – reis når alle andre ikke reiser, og saumfar nettet på jakt etter billige flybilletter.

Trond Tendø Jacobsen

— Pensjonist og mann til Else

Et tips for å få råd til å reise, er å unngå de periodene da alle andre har ferie.

– Vi er ofte i Spania fordi vi er så heldige å få låne en leilighet av en dame vi kjenner. Med en gang vi har bestemt når vi skal dra, begynner vi å lete etter de billigste flybillettene, forteller de.

Else og Trond er også opptatt av å få mest mulig opplevelser for pengene, når de først er på reise.

– Det er som oftest flybillettene fra Norge til reisemålet som koster mest. Når du først er i Sør-Amerika eller Asia, koster det ikke så mye å komme seg rundt. Det er heller ikke dyrt å leve der, slik at det ikke koster så mye å være noen dager ekstra. Mat må vi jo ha hjemme også, forklarer Else.

Ved å kombinere flere reisemål på samme tur har Else og Trond blant annet kommet seg til Kambodsja, når de først var i Thailand, og til Falklandsøyene som en liten «avstikker» fra Guatemala.

Om sommeren er ekteparet vanligvis hjemme i Hamar og nyter livet ved Mjøsa. Det finnes ikke noe bedre sted å være da!

Reisen er tiden mellom planlegging og minner

I godt voksen alder vet Trond og Else å nyte livet på den måten det passer dem best – og det er ved å reise mye. De er likevel mer hjemme enn de er på ferie, så de prøver å bevare opplevelsene så lenge som mulig.

– Vi reiser ikke til steder bare for å kunne si at vi har vært der. Det er opplevelsene som er viktigst, mener Else.

En reise består av tre deler: Planlegging, selve reisen og minnene etterpå. Else og Trond kjøper ofte med seg lokalproduserte gjenstander på turene sine. Men ikke minst lager Trond sine egne fotobøker til minne om hver tur. Når den dagen kommer da de ikke kan reise lenger, kan Trond og Else fortsatt reise i drømmene!