Santander

Ferie og Fritid

Lønner det seg å privatimportere bobil eller campingvogn?

Å privatimportere bobil eller campingvogn kan ved første øyekast se ut som en billig og smart løsning, men vet du hva du går glipp av når du handler fra utlandet?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grimsmo
Foto:
Thomas Haugersveen / Istock

I utgangspunktet kan det se ut til at det er penger å spare på privatimport av bobil og campingvogn – men du mister også en del rettigheter du ellers kan nyte godt av i Norge. Vi har spurt eksperten om det totalt sett lønner seg å importere fra utlandet.

Dyrere enn først antatt

Geir Holm er generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund og levende opptatt av alt som har med bobil og campingvogn å gjøre. Han har bred kunnskap om alt som gjelder caravan – og mener det å importere selv fort kan bli mye dyrere enn først antatt.

Sannheten er at det du eventuelt sparer på å importere, taper du fort den dagen problemene melder seg.

Geir Holm

— Generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund

– Selvfølgelig kan du spare noen kroner på å privatimportere en bobil eller campingvogn, men sannheten er at det du eventuelt sparer på å importere, taper du fort den dagen problemene melder seg.

– Kjøper du fra utlandet har du for eksempel ingen rettigheter etter norsk forbrukerkjøpslov. Det betyr blant annet at du går glipp av inntil fem års reklamasjonsrett. De pengene du sparte på å kjøpe en billigere bobil, smaker ikke like godt når du må frakte bobilen til Tyskland for å reklamere på feil. Å importere bobil eller campingvogn kan fort være å stikke en hånd inn i et vepsebol, sier Holm.

– Norske forhandlere har faktisk ingen plikt til å hjelpe, uavhengig av om de selger samme merke som du har importert, sier Geir Holm, generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund.

Kan nekte å hjelpe

Holm mener du risikerer å havne i en situasjon der norske forhandlere ikke kan hjelpe deg:

– Norske forhandlere har faktisk ingen plikt til å hjelpe, uavhengig av om de selger samme merke som du har importert. Dette gjelder både garantiarbeid og reklamasjoner. Ofte vil løsningen være at du må betale for reparasjonen selv – forutsett at forhandleren har ledig tid.

– Om du skal ha pengene tilbake vil du måtte kreve dette fra den utenlandske forhandleren du kjøpte bobilen eller campingvognen fra. Dette er ikke alltid en enkel og sømløs prosess, og du bør helst ha et juridisk grunnlag før du krever denne refunderingen, understreker Holm.

Lønner seg å kjøpe i Norge

Holm mener derfor at det tryggeste valget er å kjøpe bobil eller campingvogn hos en forhandler som er medlem av Norges Caravanbransjeforbund.

– Vi jobber for å gjøre våre medlemmer til trygge og troverdige forhandlere for deg som kunde. Vi stiller derfor meget høye krav til våre medlemmer. På denne måten sørger vi for at du får best mulig garanti, kundeservice og betingelser på dine bobil- og campingvognkjøp. Å kjøpe bobil eller campingvogn i Norge er kanskje litt dyrere i utgangspunktet, men i lengden vil det nesten alltid lønne seg, avslutter Holm.

Kjenner du lysten på bobil melde seg?

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil