Santander
Maksimal glede med fricamping: Her har du lov til å campe

Ferie og Fritid

Maksimal glede med fricamping: Her har du lov til å campe

For mange handler campinglivet om frihet, å kunne sette opp camp akkurat der du synes det er finest. Hvor har du egentlig lov til å kjøre – og er det lov til å campe overalt?

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grimsmo
Foto:
Istock

Fricamping er definert som lovlig overnatting med bobil eller campingvogn ute i naturen, og er en type camping som åpner for både fleksibilitet og naturopplevelser.

Det er likevel regler du må følge, også ute i det fri. For å gi deg en oversikt over hva du bør passe på når du fricamper, har vi snakket med Geir Holm, generalsekretær i Norges Caravanbransjeforbund, og bobilentusiast og redaktør for Bobilverden.no, Knut Randem.

Allemannsretten

Ferdsel og opphold i naturen er blant annet regulert av friluftsloven, hvor allemannsretten står sentralt. Allemannsretten er den retten som enhver har på en annen persons eiendom. Geir Holm mener at en god forståelse av allemannsretten, blandet med sunn fornuft og respekt for andre vil gjøre fricamping problemfritt.

Ferie og Fritid

Slik gjør du deg klar for campingsesongen

– Det er ikke sånn at du bare kan kjøre dit bobilen kommer frem, det må være en vei der. Du kan altså kjøre på de aller fleste veier med bobil, vel og merke så lenge du ikke møter på en bom eller andre forbud mot å kjøre videre uten tillatelse fra grunneier. Du skjønner fort om du er på en vei du ikke har lov til å kjøre på. Du kommer langt om du følger skilt og bruker sunn fornuft, understreker Holm

Fricamping eller villcamping?

Det er ikke alltid like lett å vite hvilken type camping du bedriver. Fricamping er overnatting i utmark innenfor loven. Villcamping er overnatting i utmark utenfor loven. Men så lenge du parkerer langs offentlig vei forteller Holm at du kan du kan føle deg trygg på at du overnatter lovlig.

Så lenge du bruker hodet går det som regel bra. Du står ikke på en campingplass – og kan ikke oppføre deg som om du gjør det.

Knut Randem

— Redaktør for bobilverden.no

– Du kan fint parkere i utmark langs offentlig vei, men du har ikke lov til å kjøre ut i naturen der det ikke er oppmerket sti. Når det gjelder hvor lenge du kan bli, gjelder de samme reglene for bobil og campingvogn som for telt: Med mindre du har grunneierens samtykke, kan du ikke overnatte i mer enn to døgn.

– Det finnes likevel noen unntak: Disse reglene gjelder ikke på høyfjellet, eller i områder fjernt fra bebyggelse, så lenge oppholdet ikke fører til nevneverdig skade eller ulempe, sier Holm.

Frihet i naturen

En som har lang erfaring med fricamping, er redaktør for Bobilverden.no, Knut Randem. Han elsker friheten og naturopplevelsene han får ved å trekke ut i utmark og opp på fjellet.

Knut Randem

– Fricamping gir en utrolig frihet, og er noe helt annet enn å være på campingplass. Personlig elsker jeg å dra på høyfjellet, lengst unna all sivilisasjon. En gang måtte jeg ut grytidlig for å jage bort en geitebukk som klødde i hornene opp mot bobilen, men det er jo slike opplevelser som er litt av sjarmen med fricamping.

Problemfritt

– Vi har nesten aldri opplevd problemer når vi fricamper. Mitt inntrykk er at de fleste respekterer allemannsretten med de rettigheter og begrensninger den gir. Så lenge du bruker hodet går det som regel bra. Du står ikke på en campingplass – og kan ikke oppføre deg som om du gjør det. Du må ta hensyn til det eller de som er rundt deg, avslutter Randem.

På tide med egen bobil?

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil