Santander

Ferie og Fritid

Slik sikrer du deg mot ran og innbrudd i bobilen

Det finnes både enkle og rimelige løsninger som øker sikkerheten betraktelig, ifølge ekspert.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Marie von Krogh

Tanken på å bli offer for et ran eller innbrudd er ubehagelig – enten det er hjemme, på hytta, i campingvogna eller i bobilen.

Flere ganger de siste årene har man kunnet lese om norske bobilturister som har blitt dopet ned og ranet mens de sov. Ofrene har ikke merket noen verdens ting, før de har våknet opp neste morgen og sett at verdisakene deres er borte. Gjerne med en uforklarlig «fyllesyke» på kjøpet.

Ferie og Fritid

Sjekker du gassanlegget i bobil eller campingvogn selv?

Slikt setter naturlig nok en støkk i de fleste. Selv om man aldri kan helgardere seg mot ubehagelige opplevelser, finnes det grep du kan ta. Skal vi tro eksperten er det dessuten både enkelt og forholdsvis rimelig.

Ran lite utbredt

– Det er heldigvis få tilfeller med innbrudd og ran når det gjelder overnatting i bobil, sier Tor Alvern, daglig leder i Abobil på Bryne.

Han har med sin lange erfaring god oversikt over hva som skjer i bransjen. Han mener det er greit å ta noen forholdsregler – selv om sjansen for å bli utsatt for ran eller innbrudd er nokså liten.

Tor Alvern er daglig leder hos Abobil på Bryne. Han forteller at det finnes ekstralåser som er enkle å montere, og at det også er forholdsvis rimelig å ettermontere innbruddsalarm.

– Jeg ville vært forsiktig med å overnatte langs E6 i Sverige, på «tankstelle» langs Autobahn, og på servicestasjoner langs veiene ellers i Europa. Dessuten er det nok lurt å ta «veihjelp» i Spania og Italia med en liten klype salt, forteller Alvern.

– Det er faktisk fullt mulig å overnatte Europa rundt helt gratis, dersom man går inn for det.

Tor Alvern

— Daglig leder, Abobil

Skal du overnatte, finnes det enormt med trygge «stellplatz»-alternativer over hele Europa, sier han. Han sier at allemannsretten gjør at mange velger fricamping her hjemme i Norge, men i utlandet er han ikke i tvil om at det lønner seg å dra til en «stellplatz» beregnet for bobiler, noe som heller ikke trenger å koste deg dyrt.

– Det er faktisk fullt mulig å overnatte Europa rundt helt gratis, dersom man går inn for det. Gratisplassene har imidlertid begrenset med fasiliteter tilgjengelig, sier Alvern.

Ute av syne – ute av sinn

Alvern mener det aller viktigste er ikke å ha telefoner, lommebøker, iPader, GPS-er og andre verdisaker liggende synlig.

– Det finnes safer man kan montere godt skjult inne i bilen, slik at ting ikke ligger på utstilling for folk med uærlige hensikter, sier Alvern.

Han minner også om at ekstralåser både på framdørene og på døren til bodelen vil kunne ha god effekt. Slike låser tilbys av flere produsenter – i mange tilfeller til en rimelig penge.

– Et NX-system kan fange opp ulike gasser, narkose og brann, og kan dessuten bygges ut slik at det blir en komplett sikkerhetsløsning.

Tor Alvern

— Daglig leder, Abobil

Smart med innbruddsalarm

– En innbruddsalarm er også preventivt. Slike alarmer er som regel ikke en del av standardutstyret, slik det var tidligere, men det finnes gode løsninger på ettermarkedet, forteller han.

En ettermontert alarmpakke kan dessuten være mye mer enn en sikring mot frekke innbruddstyver.

– Et NX-system kan fange opp ulike gasser, narkose og brann, og kan dessuten bygges ut med magnetkontakter, sensorer og lignende slik at det blir en komplett sikkerhetsløsning med innbruddsalarm og det hele, sier Alvern.

Hvordan unngå verditap på bobil? Hva koster en bobil egentlig?

Bobil og Caravan

Hva koster det å eie en bobil?

Effektiv «vaktbikkje»

Bobileksperten mener fellesnevneren for mye av sikkerhetsutstyret er at det ikke krever voldsomme investeringer eller tidkrevende arbeid å montere. Mesteparten er ting man kan montere selv, og det finnes produkter tilpasset de fleste lommebøker.

– Et siste tips er «hund i bil» – rett og slett en alarm som sender ut skikkelige hundebjeff ved et innbruddsforsøk. Det er en enkel, men effektiv løsning for å skremme vekk tyver som prøver seg, avslutter Tor Alvern.

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en bobil