Santander
Per Johansen og Jon Bjørndal

Ferie og Fritid

De tar deg vel imot i havna – så lenge du oppfører deg!

Du bør kjenne til noen enkle koder for å bli «godtatt» i gjestehavna? Vi tok en prat med to garva sjøulker for å lære litt om etikette.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Katrine Øyvåg
Foto:
Simen Øvereng

– Joda, det er greit å kjenne til noen regler, men du kommer ganske langt med sunn fornuft også, ler Per Johansen (56). Han fikk sin første båt som 10-åring, og har siden den gangen vært skipper på alt fra robåt til sjark. I år gjør han en 21 fots motorbåt klar for sommerferie ved Brevik.

Havnekompis Jon Bjørndal (54) skal også på sommerferie – i en båt som får Per sin til å likne en jolle. Jon og kona har nemlig byttet ut hus og hjem med en 59 fot yacht som de bor i året rundt.

Før gutta cruiset ut på fjorden, fikk vi komme på besøk for å snakke litt om skikk og bruk og sånn:

– Båtfolk er ikke som bilfolk. Mitt inntrykk er at ihuga bilentusiaster snakker et eget språk og holder seg for seg selv. Båtfolk er alle det. Du finner et sosialt samhold på sjøen som er ganske spesielt. Det minner nesten litt om fotball, forteller Per som når han ikke er i båten sin eller er på Vålerenga-kamp, jobber som vaktmester på Tveita i Oslo.

Jon er enig. Han jobber som prosjektleder i bygg- og anleggsbransjen i Oslo. Og han møtte Per nettopp på den måten – over en kaffekopp på brygga.

Men de er skjønt enige om at det å dra med seg halve hagemøblementet og legge seg langflate for å sole seg på brygga så andre folk ikke kommer forbi, det står på nei-lista deres.

Per Johansen

– Det viktigste er egentlig å oppføre seg som folk. Husk at folk er stolt av båtene sine, så respekter stor og liten, og aksepter at folk er forskjellige – også på sjøen, sier Per Johansen.

Per og Jons tips til deg som er ny på sjøen:

  • Må du legge til på utsiden av andre, er det helt greit å gå over andres båter – men vær oppmerksom på hva slag fottøy du går med, og vis hensyn.
  • Skaff deg basiskunnskap før du brauter for mye. Du bør kunne knyte ei skikkelig knute og vite hvordan du håndterer ditt eget fartøy.
  • Spill gjerne musikk. Livet på sjøen skal være en fest. Men ber noen om at du skal dempe, så gjør du det med et smil. Og husk; oppfør deg som folk!
  • Flagget skal opp. Men flagget skal også ned. Klokka ni om kvelden!
  • Møt blikket til folk. Hjelp til om noen trenger en hånd. Da får du nemlig hånda tilbake når det er du som trenger den.
  • Ha et åpent sinn. Husk at folk er stolte av båtene sine.
  • Og husk for all del: Aldri tøm doen eller gjør ditt fornødne over ripa!
båtførerprøve-hoved

Ferie og Fritid

Båtførerprøven – dette må du kunne

Livet på sjøen

God sommer!