Santander

Ferie og Fritid

Slik pakker du bilen trygt før ferieturen

Det er ingen grunn til å gjøre pakkingen vanskeligere enn den trenger å være. Likevel er det noen småting det er viktig å gjøre riktig, før dere legger i vei.

Publisert:

Tekst:
Håvard Paulsen
Foto:
Istock

Når bilferien står for tur, er det fort gjort å ta litt for lett på pakkingen. Men det handler ikke bare om å få plass til all bagasjen i bilen – feil pakking kan nemlig ha en dramatisk virkning på både sikkerheten inne i bilen og kjøreegenskapene.

Start med det tyngste først

Starter du med de største og tyngste tingene, er du langt på vei. For det første er det viktig for kjøreegenskapene at vekten blir riktig fordelt. Feriebilen blir gjerne tungt lastet, og da er det ekstra viktig for kjøreegenskapene at de tunge gjenstandene er plassert lengst mulig ned i bagasjerommet. Da blir tyngdepunktet lavt, og mest mulig sentrert. Dessuten er det lettere å fylle på med småtingene, når de største er på plass. De små hulrommene mellom de større kolliene rommer gjerne mer enn du skulle tro!

Profftips: Bruk vakuumposer til klær, så får du med favorittplaggene uten å bruke opp plassen i kofferten. De lufttomme flatpakkene er perfekt til kreativ innsmetting.

Pakk lette ting i takboksen

Har du takboks, bør den kun brukes til lette, men plasskrevende ting: Fiskestenger, håver, redningsvester, soveposer, håndklær og tøy er ypperlig innmat for takboksen. Trygg Trafikk anbefaler at man ikke overskrider 50 – 75 kilo, avhengig av makslast for bilen din. Og ja, boksens egenvekt skal regnes med her!

Ferie og Fritid

Så enkelt blir bilferien med barn både enklere og morsommere

Tett pakking og bagasjeromstrekk gjør jobben for bagasjerommets del. I takboksen bør du derimot stroppe fast tingene, slik at de ikke flytter på seg når bilen svinger, bremser eller akselererer. Forskyvning av vekten går fort ut over veigrepet! Husk også å sjekke at boksen er forsvarlig lukket før dere kjører avgårde.

Visste du at: en iPad på et halvt kilo vil ved bråstopp i 70 km/t ha en vekt tilsvarende 26 kilo? Matematikken bør motivere tilstrekkelig til at folk fester disse forsvarlig.

Kun myke gjenstander inne i bilen

Dørlommer og hanskerom har plass til mer enn du tror. Det er ypperlige steder for ting som førstehjelpspute, refleksvest, lommelykt, våtservietter, regnjakker og andre ting som er kjekke å ha innen rekkevidde i en fullstappet bil.

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer

Ikke la datamaskinen, iPad-en til barna eller andre verdisaker ligge synlige for potensielle tyver. Dette er nok en grunn til å bruke bagasjeromstrekket. Og når vi først er inne på temaet – har du ordnet reiseforsikring?

Profftips: Må du etterlate deg bilen med verdisaker i et røft nabolag, kan du gjemme datamaskinen og andre dyre ting under bunnen i bagasjerommet. Der reservehjulet ligger.

Husk varseltrekanten – og sjekk lufttrykket

Når man står fordypet i bagasje-Tetris, er det fort gjort å glemme at varseltrekanten plutselig kan bli viktig å ha. Vær også oppmerksom på at førstehjelpspute og refleksvest er pålagt i flere land i tillegg til Norge. Får du et stopp langs Autobahn eller en snirklevei i Gudbrandsdalen, kommer du til å bli veldig fornøyd om du har sørget for å ha vest og trekant lett tilgjengelig.

Når bilen din er fullpakket, påvirkes naturligvis kjøreegenskapene. Bremselengden øker, svingradiusen minsker, og du bør kompensere for vektøkningen ved å sørge for riktig lufttrykk i dekkene. Du finner fabrikantens anbefalte verdi i dørkarmen på sjåførsiden.

sykkelferie-norge

Ferie og Fritid

Familieferie: Sett opp et smart feriebudsjett

Kjører du på ukjente steder? Da er det lurt å være ekstra oppmerksom og avpasse farten. Kanskje skal dere langt avgårde og er avhengig av å tilbakelegge så, så mange mil hver dag? Unn dere likevel gode pauser. Det holder både deg, din bedre halvdel og sjefene i baksetet fornøyde.

Og til slutt: Det er overraskende mye opplagthet å hente i å spise sunt og drikke vann jevnlig. Husk at sukker og hvetebakst bare gir kortvarig energi, og du blir like fort daff igjen.

Nå kan dere trygt legge i vei!