Santander
spikertelt-fortelt

Ferie og Fritid

Spikertelt eller fortelt – hva bør du velge?

Dilemma: Et komfortabelt og luksuriøst campingliv, eller muligheten til å være fleksibel i valget av destinasjon? Her er fordelene og ulempene med spikertelt og fortelt.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Eirik Bonesmo Grismo
Foto:
Fredrik Christensen

Vi har snakket med eksperter i begge (camping)leirene, de er selvfølgelig ikke enige, men gir deg sine tips og anbefalinger før du skal velge telt til din campingvogn.

Fortelt – fordeler og ulemper

Geir Andersen er daglig leder for Isabella, en av Norges største tilbydere av fortelt. Han har flere års erfaring med både salg og bruk av fortelt og har sterke meninger i diskusjonen fortelt eller spikertelt.

– Den store og åpenbare fordelen med fortelt er mobilitet. Med et fortelt vil du kunne reise dit du vil, og slå telt der du vil. Det er den frihetsfølelsen og nærheten du får til naturen jeg personlig elsker med camping. Det er grunnen til at jeg anbefaler folk å velge fortelt, sier Andersen.

Det finnes selvfølgelig også ulemper, og selv fortelt-forkjemperen Andersen må innrømme det.

– Ulempene handler om klimaet inne i teltet. Om høsten og vinteren krever det faktisk litt mer å holde varmen i et fortelt. Du vil i større grad merke forskjellen på årstidene, forklarer Andersen.

Spikertelt – fordeler og ulemper

Ive Duestad Mikkelsen befinner seg i den andre leiren. Hun er nemlig daglig leder for VikingTelt AS, som tilbyr isolerte helårstelt for nordisk klima, altså spikertelt uten spiker. Hun har klare tanker og meninger om hva som er fordelene og ulempene med isolerte telt.

– Fordelene med isolerte helårstelt er mange. For det første så holder de godt på varmen, og du slipper blant annet blafringen og støyen du får fra et stofftelt. For det andre kan du innrede med et skikkelig gulv og møbler. Møblene kan du også la stå i teltet både om sommeren og vinteren. Et isolert helårstelt gir deg et komfortabelt campingliv året rundt og er en investering som vil vare i lang tid, sier Duestad.

– Et isolert helårstelt er jo en god del dyrere, men det er også beregnet å vare lenger.

Ive Duestad Mikkelsen

— daglig leder, VikingTelt A/S

Den største ulempen er at spikertelt er en god del dyrere enn fortelt.

– Et isolert helårstelt er jo en god del dyrere, men det er også beregnet å vare lenger. Det er mindre mobilt enn et fortelt, selv om det faktisk er enklere å flytte enn det folk tror. En annen ulempe er at noen campingplasser ikke tillater spikertelt eller isolerte helårstelt, så du bør sjekke om din foretrukne campingplass tillater det før du bestemmer deg, råder Duestad.

Hva bør du betale?

Både Duestad og Andersen er enige om at å velge telt utelukkende ut i fra pris er den største feilen som begås. De mener at kvalitet og pris går hånd i hånd, og at det billigste teltet fort kan bli det dyreste i det lange løp. De skjønner likevel at pris betyr mye.

– Grundig forarbeid er essensielt, du bør vite hva du vil ha og hva du trenger før du går til forhandler. Prisen på et fortelt avhenger av om du er ute etter et enkelt reisetelt eller helårstelt, hvilken kvalitet du vil ha og hvilke spesifikasjoner du er ute etter. Men du kan anslå at et godt fortelt koster mellom 14 000-65 000 kroner, sier Andersen

brukt-campingvogn

Ferie og Fritid

Sjekkliste før du kjøper brukt campingvogn

– Hos VikingTelt koster Vikingcampen fra 115 000 kroner og oppover. Jo flere spesifikasjoner og jo større telt du skal ha, desto mer koster det. Bruk tid på å sette dere inn i hva de ulike leverandørene har å tilby, både i løsninger og kvalitet. Se på hva som er viktig for deg og din familie og ta valg ut ifra dette. Husk at dette er noe du skal ha glede av i mange, mange år, avslutter Duestad.

Team spikertelt eller team fortelt?

Hvis du er en helårscamper mener Andersen at du må vurdere om det er følelsen av å campe ute i naturen du er ute etter, eller om du er på utkikk etter andre aspekter ved campinglivet.

– Med et fortelt vil du kunne høre regnet plaske ned på teltet før du sovner, du vil kjenne på følelsen av å sove og bo ute i naturen. Hvis du vil ha muligheten til å kunne sette opp telt på en campingplass en uke og ute i naturen en annen uke, mener jeg fortelt er det naturlige valget for deg, forklarer Andersen.

Duestad mener at hvis du bare ønsker kosen og ikke jobben med campinglivet, så bør du velge et isolert helårstelt.

– Å velge en fastmontert helårscamp er veldig komfortabelt, og er et godt alternativ til å kjøpe en hytte på fjellet eller ved vannet. Du får det beste av både hyttelivet og campinglivet, forklarer Duestad.

Hvis du nå har bestemt deg for hvilket telt du skal ha, så mangler du kanskje bare campingvognen. Dette må du i så fall tenke på før du kjøper campingvogn

Andersens stalltips:

For førstegangskjøpere anbefaler jeg å kjøpe et telt laget av et litt billigere materiale, som belagt polyester. Det trenger heller ikke være kjempedyrt, et slikt telt pleier å ligge på rundt 14 000 kroner.

For en stor familie med litt erfaring fra camping ville jeg anbefalt et telt med stor takhøyde, meget stabilt stangsett og som er laget av et litt dyrere materialer, som akryl.

For camping-entusiaster som er ute etter «luksus» og kvalitet ville jeg anbefalt et stort telt med pcv-tak, akrylduk og med ekstra god isolasjon.

Å velge en fastmontert helårscamp er veldig komfortabelt, og er et godt alternativ til å kjøpe en hytte på fjellet eller ved vannet

Ive Duestad Mikkelsen

— daglig leder, VikingTelt A/S

Duestads stalltips:

For førstegangskjøpere ville jeg anbefalt å styre unna det aller billigste. Velg en forhandler som har litt erfaring og fortell hva du forventer og hva du ønsker. Jeg tror det er viktig å tenke på at ditt første spikertelt kommer til å vare lenge. Det er billigere å betale for det teltet du vil ha, enn å velge et billig telt du aldri bruker.

For en stor familie med litt erfaring fra camping ville jeg anbefalt å fokusere på optimal utnyttelse av plassen inne i teltet. Dere kan for eksempel bygge egne soverom, ekstra stor uteplass med eget tak over og lignende spesialdesignede løsninger. Finn en leverandør som tilpasser løsningene for dere.

For camping-entusiaster som er ute etter «luksus» ville jeg anbefalt å satse på både fleksibilitet og kvalitet som varer. Lag plass til både kjøkken og en egen sofakrok. Sørg for at du ikke må inngå kompromisser. Dette skal være et utfluktssted du gleder deg til å komme tilbake til allerede timen etter du har dratt.