Santander

Ferie og Fritid

– Før du kjøper båt bør du tenke godt gjennom hva den skal brukes til

Hydrolifts ekspert sier bruksområde og budsjett er det viktigste å tenke gjennom når du er på jakt etter ny båt.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Simen Øvereng (foto/video)

– Når du skal kjøpe deg båt er det viktig at du tenker godt gjennom hva du skal bruke båten til. Ikke minst bør du finne ut av hva budsjettet ditt tillater, sier Kristoffer Gjølstad.

Han jobber med salg og ettermarked hos Hydrolift i Gressvik like utenfor Fredrikstad, og er tettere på båtlivet enn de aller fleste. Han forteller at for noen er plass til familien det aller viktigste, mens det for andre er fart og artige sjøegenskaper som veier tyngst.

Der noen tar med båten sin på mange langturer, finnes det andre som heller vil drive med båtsport og action.

Forskjellige egenskaper til forskjellige båtbrukere

– Er man opptatt av allroundegenskaper for familiebruk ville jeg gått for en skjærgårdsjeep. Den kjennetegnes ofte ved at det er en åpen båt, men som i noen tilfeller også kan ha en liten kabin. Slike båter kan ha opplegg for vannsport akter på båten, enten i form av en vannski-stang eller en wakeboard-løsning, forteller Gjølstad.

båt-skjærgård

Ferie og Fritid

Kjøpe bruktbåt? Her er din sjekkliste

Men er det fart som står øverst på ønskelista, mener Hydrolift-eksperten at det finnes andre båttyper som er bedre egnet enn skjærgårdsjeepen.

– Da trenger du en båt som er litt lengre enn de aller minste. Den må ha et skrog som er tilpasset høy fart og som også tåler å ha tunge motorer montert akter, fortsetter han.

De fleste er enige om at det å kjøre båt rundt i skjærgården på en solskinnsdag gir en fantastisk frihetsfølelse. Her er ekspertens tips til hva du bør tenke på før du handler.

Komfort og praktiske egenskaper til familiebåten

– Skal du på langtur bør du velge en båt med kabin som er tilpasset overnatting, og som har toalett og ferskvannstank ombord, sier Gjølstad.

Han mener en cabincruiser med god plass og alle fasiliteter er å foretrekke til langturer dersom budsjettet tillater det.

– Da er båten gjerne også en god del bredere enn båter bygget for fart. Det gir bedre innvendig plass og en mer stabil båt, avslutter Kristoffer Gjølstad.

Sting-535-båt

Ferie og Fritid

Slik finansierer du en båt som er under sju meter

Priseksempel båtlån for objekter under sju meter: Eff. rente  7,51%, kr 150 000 over 5 år, etableringsgebyr kr 3300,- totalt kr 179 330,-