Santander

Ferie og Fritid

Så enkelt blir bilferien med barn både enklere og morsommere

Unngå stress og frustrasjon! Med de rette forberedelsene kan en bilferie med barn by på fantastiske opplevelser og minner for livet.

Publisert: Oppdatert:

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
iStock

Bilferie var i mange år en vanlig ferieform for mange norske familier. Med telt i bagasjerommet, barn i baksetet og en kjøleboks med mat ombord, opplevde norske familier både våre nærmeste naboland og mer eksotiske destinasjoner sørover i Europa.

Etter at flyreiser stadig ble billigere mot slutten av 90-tallet, ble imidlertid bilferien gradvis faset ut – rett og slett fordi det å fly var langt mer effektivt. Men går man ikke glipp av noe? På en bilferie er selve reisen en viktig del av ferien. Dermed får man opplevd vesentlig mer enn på innsiden av nok et passasjerfly.

Noen er kanskje bekymret for at barna ikke vil trives i baksetet over lengre tid. Men så lenge man planlegger godt kan en bilferie være minst like spennende for de små, som turene med fly til Sør-Europa.

Både musikk, spill og tegning er fine aktiviteter for barn på langtur i bil. Men faktisk fungerer de klassiske ordlekene fortsatt også godt. Foto: iStock

God planlegging er viktig

Planlegging og forberedelser er nøkkelen til en vellykket bilferie med barn. Det kan være fristende å ta ting på sparket underveis, og den romantiske ideen om en «fri» bilferie kan virke forlokkende på oss voksne.

Men med barn i baksetet er det en fordel å vite hvor man skal stoppe  og hvilke aktiviteter man kan glede seg til når man kommer frem til dagens destinasjon. Legg derfor opp en gjennomtenkt reiserute og sjekk hva de ulike stedene har å by på for barn i rett aldersgruppe. Har du eldre barn kan det være et smart tips å involvere barna i planleggingen. Hva med å la de velge hver sin aktivitet eller hvert sitt stoppested på veien?

kontantløs-forsidebilde

Bedre økonomi

Hvordan lære barna om økonomi når kontantene er borte?

Pass imidlertid på at du ikke legger opp til for lange etapper. Tilpass dette til barnas alder og hvor godt vant de er med å kjøre bil. En lang etappe som skal kjøres i ett strekk kan med fordel legges til sent på kvelden eller tidlig på morgenen, slik at barna kan sove seg gjennom hele eller deler av turen.

Skal du kjøre lange strekninger kan det være lurt å kjøre sent om kvelden eller grytidlig på morgenen, slik at barnet kan sove så mye som mulig. Men sørg for at du selv er godt uthvilt! Foto: iStock

La barna ha noe å gjøre

For avreise er det lurt å tenke gjennom hvilke aktiviteter barna kan gjøre når kjedsomheten presser på. Lydbøker, tegnesaker og enkle spill kan gjøre underverker for roen i baksetet. Og dersom bilsyken holder seg på god avstand kan et nettbrett med film eller spill også være et verdifullt tidsfordriv. Husk imidlertid at dette må festes godt. Løse gjenstander i bilen kan være livsfarlige dersom ulykken skulle inntreffe!

Teknologien har riktignok gjort det enklere for barna å slå ihjel tid i baksetet, men de klassiske baksetelekene som bilbingo, «Mitt skip er lastet med» og bokstavleken er fortsatt populære på tur.

Ikke oppbevar løse gjenstander som nettbrett og lignende i kupeen! Disse kan bli til livsfarlige prosjektiler ved et sammenstøt!

Alle ønsker at en bilferie skal by på fine opplevelser fremfor stress og frustrasjon. Da handler mye om gode forberedelser. Foto: iStock

Tenk gjennom hvordan du pakker

Når bilen pakkes til avreise, er det lurt å tenke gjennom hva som legges hvor. Her er det to spesielt viktige hensyn du må ta: Sikkerhet og tilgjengelighet. Det viktigste er at tung bagasje blir plassert nederst og lengst inn mot baksetene. Når alt er på plass bør bagasjen også sikres med nett eller stropper for å unngå at den flytter på seg dersom noe skulle skje.

Du bør også passe på at ting det vil bli behov for underveis på turen er lett tilgjengelig bakerst i bilen. Tørkepapir, våtservietter og en sekk med ekstra skift er typiske eksempler på dette.

Husk at du bør pakke tunge, harde gjenstander så langt ned som mulig, gjerne helt inntil seteryggen, og at du bør ha ting du kan få bruk for underveis lett tilgjengelig. Foto: iStock

Uten mat og drikke, duger helten ikke. Saltstenger, druer og kjeks er eksempler på snacks som blir tatt godt i mot av de små. Men på lange turer er det selvsagt viktig å få i seg sunn, næringsrik mat. Og kanskje aller viktigst: Ha nok vann i bilen!

Ta gjerne med en kjølebag som holder både maten og drikken kald. Det finnes en rekke slike som ved å være koblet til bilens 12V-uttak kjøler tilstrekkelig uten at du trenger å tenke på kjøleelementer.

Ferie og Fritid

Det perfekte reisemålet for deg som er matinteressert

Ta nok pauser

Sydover i Europa finnes det et hav av rasteplasser med store lekeplasser. Her kan barna få lekt og brukt litt energi samtidig som mor og far får seg en kaffekopp eller annet påfyll. Jevnlige stopp sørger for at rastløsheten holdes under kontroll gjennom hele turen, og at man stadig har en «gulrot» å friste med når lange avstander skal tilbakelegges.

Det aller viktigste å huske på er til syvende og sist at bilferien skal være en hyggelig opplevelse for alle. Det gir familien en mulighet til å være sammen på en helt annen, og kanskje også roligere måte enn en potensielt stressende flyreise. Man bestemmer selv hva som skal skje og hvor lenge turen skal vare – det kan selv ikke verdens beste flyselskap konkurrere med!

reisemål-Fossefall-foto-Sverre-Hjørnevik

Ferie og Fritid

Bilferie i Norge – tips til vakre bilturer