Slik takler du gjeldsproblemene

Inne i et økonomisk mønster det er vanskelig å bryte? Her er noen råd som kan hjelpe deg på veien til å få oversikten.

Det kan være mange grunner til at du har havnet i økonomisk uføre. Både arbeidsledighet, permittering, ulykker og sykdom kan føre til at økonomien blir snudd opp-ned på kort tid.
 

Dessverre er det også mange som rett og slett bruker langt mer penger enn de har og dermed ikke klarer å betjene lånene sine. Uansett årsak fører dette ofte til at man mister oversikten over hva man skylder og faktisk skal betale til hvem hver måned.

Mye gjeld? Slik takler du problemene.

  1. Skaff deg oversikt over hvor mye du skylder, hvem du skylder hva og hvor mye du skal betale hver måned.
  2. Gjør de rette prioriteringene. Det lønner seg å betale ned på de dyreste lånene først.
  3. Dersom det er mulig, samle smålån og kredittkort i ett større refinansieringslån. Da får du bedre oversikt og kan spare penger fordi du slipper gebyrer og omkostninger på flere lån samtidig. 
  4. Ta kontakt! Det finnes som oftest løsninger når ting er vanskelige. Både du, långiver og eventuelt et inkassoselskap har all interesse i at du betaler for deg. Ta kontakt med oss for en prat om hvordan vi kan hjelpe deg - Ta kontakt her

Da er det fort gjort å få betalingsanmerkninger og oppleve at kredittverdigheten blir svekket.

Få oversikt over gjelden og husk å prioritere

Det første du bør gjøre er å sjekke hvem du skylder penger, hvor stor gjelden faktisk er og ikke minst hvor mye du skal betale hver måned. Dersom du ikke kan betjene all gjelden du har opparbeidet deg, må du prioritere riktig.

Det er stor forskjell på gjeld. Spesielt når det gjelder renter og gebyrer knyttet til de ulike lånene. Det lønner seg å bli kvitt den dyreste gjelden først. På denne måten betaler du så lite renter som mulig i den totale nedbetalingstiden og du vil tidligere ha penger til å betale ned den resterende gjelden.

Bare husk å prioritere boliglånet selv om dette har lav rente. Det å risikere utkastelse bidrar neppe til å løse de økonomiske problemene. Men sjekk gjerne med banken om du kan få avdragsfrihet en periode slik at du får kvittet deg med dyrere gjeld i mellomtiden.

Samle lånene dine ved å refinansiere

I mange tilfeller kan en refinansiering være hensiktsmessig. Da kan du samle flere dyre smålån i ett lån. På den måten skaffer du deg bedre oversikt fordi alt er samlet. I tillegg blir kostnadene lavere fordi du ikke betaler renter og gebyrer på flere lån, og renten blir ofte samlet sett lavere.

Dette kan vi i Santander hjelpe deg med. Det er imidlertid viktig å huske på at en slik refinansiering ikke gjør deg gjeldfri. Med ved å ta tilbake kontrollen og få senket de månedlige kostnadene kan dette hjelpe deg på rett vei.

Les mer om refinansiering.

Viktig å ta kontakt

I Santander tar vi et ansvar som bank og långiver. Dersom du er inne i et dårlig mønster du sliter med å bryte bør du ta kontakt for å få oversikt og hjelp. Det finnes som regel alltid en løsning vi kan komme frem til i fellesskap. Vi ønsker å hjelpe deg og har all interesse i at våre kunder kan betale regningene sine.

Dersom gjelden din har gått til inkasso bør du ta kontakt med inkassoselskapet så raskt som mulig. De fleste har forebyggende tiltak å tilby. Kanskje det er mulig å få utsettelse på gjelden. eller dele opp beløpet slik at det blir mer overkommelig for deg å betale regningene?