Derfor kredittsjekker vi kundene våre

Vi i Santander er en ansvarlig långiver. Derfor legger vi kundens økonomiske situasjon til grunn for svaret på lånesøknaden.

Det finnes mange grunner til at et forbrukslån kan være nødvendig. Har noen uforutsette utgifter dukket opp? Ønsker du å samle flere smålån med en refinansiering for å få bedre oversikt over økonomien din?

Uansett gjelder det å ha i bakhodet at dette er lånte penger som skal tilbakebetales. Vi tar et stort ansvar som långiver og bank og er hver dag i kontakt med en rekke kunder som ønsker å ta opp lån uten sikkerhet.

Kan jeg få lån uten kredittsjekk?

Nei, vi låner ikke ut penger uten å være så sikker som mulig på at kunden kan betale for seg. Vi ønsker heller ikke å bidra til at folk havner i økonomisk uføre fordi vi har gjort et for dårlig forarbeid. Derfor kredittsjekker vi alle som søker om lån hos oss. Dette danner grunnlaget for en vurdering vi gjør før vi eventuelt innvilger en lånesøknad.

Vi gir avslag på omtrent halvparten av alle søknadene vi mottar. Vi har ingen garanti for at de vi godkjenner ikke får økonomiske problemer senere som følge av samlivsbrudd, sykdom og arbeidsledighet. Men med en grundig kredittsjekk gjør vi det kan vi kan for å være på den sikre siden. Derfor går under to prosent av våre låneavtaler til inkasso.

Vi tilbyr også låneforsikringer som trer i kraft dersom noe uforutsett skulle skje.

Hva vil det si å være kredittverdig?

En kredittvurdering er en analyse av din betalingsevne. Det betyr at din nåværende økonomiske situasjon blir vurdert for å anslå sannsynligheten for at du kan betale for deg. Din livssituasjon er også viktig i vurderingen.

Hvorvidt du er kredittverdig eller ikke handler om din evne til å betjene gjeld. Med andre ord har du over en lengre periode vist at du kan betale for deg. Ikke minst har du likviditeten i orden, stabil økonomi og du bruker ikke mer penger enn du har. Du har heller ingen betalingsanmerkninger.

Slik kredittsjekker vi

En kredittsjekk, eller kredittvurdering, kan bare gjennomføres av virksomheter som har et saklig behov for disse opplysningene. Resultatet av vurderingen kan faktisk være avgjørende for om du får lån eller kredittkort – og også for hvor høy renten blir.

Vi som bank kan altså samle inn, registrere og benytte opplysninger om deg fra offentlige tilgjengelige kilder. Opplysningene kan brukes i fire år fra de blir lovlig registrert. Vi sjekker skattelistene, Brønnøysundregistrene og Norsk lysningsblad. Vi velger å la et profesjonelt kredittvurderingsselskap gjøre denne jobben for oss.

Får du et brev i posten om at det er foretatt en kredittvurdering, betyr det altså bare at noen har hatt behov for å ta en titt på økonomien din i forbindelse med et kjøp eller en avtale du selv har søkt om.

Hvordan blir jeg kredittverdig?

Det å ikke bli vurdert som kredittverdig er ingen permanent situasjon. Alle kan oppleve vanskelige perioder i livet, og det er flere ting du kan gjøre for å bli kredittverdig igjen. Det er da ytterst viktig at du prioriterer økonomien din.

Det første du kan gjøre er å betale forfalte regninger og eventuell uoppgjort gjeld. Da fjerner du alle betalingsanmerkninger i ditt navn. Det er også viktig å betale ned på gjelden din hver måned, slik at vi i Santander og andre ser at du kan betale for deg.

Kvitt deg med betalingsanmerkninger

Forsøk også å skaffe deg en så stabil arbeidssituasjon som mulig og legg en plan for nedbetaling av gjelden. Har du gjort opp for dine betalingsanmerkninger skal disse slettes umiddelbart.

Hvis du blir vurdert ut i fra uriktige opplysninger bør du kontakte kredittvurderingsselskapet og be om å få informasjonen oppdatert slik at det kan tas en ny kredittsjekk av deg.

Sjekk om du er kredittverdig

Kanskje du ønsker å sjekke din egen kredittverdighet for du søker om lån eller kredittkort? Det finnes en rekke betalingstjenester på nettet, men du kan også be det aktuelle kredittvurderingsselskapet om innsyn i registrerte personopplysninger knyttet til ditt navn. Dette er det hjemmel for i personopplysningsloven og selskapene kan ikke kreve betaling for disse opplysningene.

Kan jeg få lån uten kredittsjekk?

Hos oss må alle som skal få innvilget et lån gjennom en kredittsjekk, eller en kredittvurdering om du vil. Dette gjør vi fordi vi vil være så sikre som mulig på at kunden kan betale for seg. Det utgjør en trygghet både for kunden som låntaker og for oss som långiver. Har du betalingsanmerkninger vil du ikke få innvilget lånesøknaden, men vi vil ta ny vurdering så fort du har gjort opp etter deg og med det er kredittverdig.