Dette bør du vite om kredittkort

Vurderer du å skaffe deg et kredittkort, men er forvirret over hva det er og hvordan det fungerer? Vi i Santander har laget en guide som forklarer de grunnleggende prinsippene og hvordan du bruker kredittkortet riktig.

Hva er et kredittkort og hvordan fungerer det?

Hva er et kredittkort?

Et kredittkort er et betalingskort der du bruker bankens penger - ikke dine egne. Fakturaen kommer i etterkant, og du kan betale tilbake beløpet i sin helhet eller delt opp i mindre avdrag. Kort fortalt betyr ordet «kreditt» det samme som lån og gjeld. Derfor påløper det renter dersom du ikke betaler hele fakturaen når den kommer. Fordelen med et kredittkort er du bruker bankens penger, slik at du står tryggere dersom du blir utsatt for svindel.

Hvordan fungerer et kredittkort?

Det finnes en rekke forskjellige typer kredittkort. Fellesnevneren er at de gir deg som kortholder kreditt, eller et lån om du vil. Du handler da med bankens penger for deretter å gjøre opp i etterkant. Regningen kommer den påfølgende måneden og du velger selv hvor mye du ønsker å betale ned. I Santander tilbyr vi inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse dersom du betaler hele regningen til forfall. Ved kontantuttak i minibank påløper det renter fra uttaksdato.

Hvem kan få kredittkort?

For å få et kredittkort i Santander må du være over 20 år. Alle som søker lån og kredittkort må gjennom en individuell kredittsjekk.

Hvordan fungerer rentefri betalingsutsettelse?

Alle Santanders kredittkort har inntil 50-dagers rentefri betalingsutsettelse. Det du bruker den aktuelle kalendermåneden er rentefritt så lenge du betaler fakturaen i sin helhet når denne forfaller den 20. i den påfølgende måneden. Derfor vil den rentefrie perioden variere fra i overkant av 20 og til 50 dager avhengig av når i måneden du brukte kortet.

Hvordan beregnes rentene?

Dersom du ikke betaler hele fakturaen når den kommer, vil det i likhet med på andre kredittkort påløpe renter. Betaler du kun deler av beløpet påløper det renter på hele kjøpesummen fra kjøpsdato og frem til innbetalingsdato. Det vil videre påløpe renter på det til enhver tid utestående restbeløpet. Ved kontantuttak eller overføring til annen konto beregnes det renter fra transaksjonsdato.

Hva er renters rente, og når oppstår det?

Når du setter penger i banken får du innskuddsrente fordi du i prinsippet låner banken penger. På samme måte må du betale lånerente når du låner penger av banken. På Santanders kredittkort er det inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse. Betaler du ikke hele beløpet når fakturaen kommer, påløper det renter som du må betale. Når denne renten legges til det utestående beløpet på kortet oppstår renters rente ved neste renteberegning. Altså får du nye renter på renter som allerede er lagt til på lånesummen.

Hvilken kredittgrense burde jeg sette?

Husk at du ikke bør be om høyere kredittgrense enn det du har økonomi til å betjene. Det er også viktig å tenke på at du bør ta høyde for rentene som kan påløpe dersom du ikke betaler hele regningen ved forfall.

Kan jeg spare penger på et kredittkort?

Nei, et kredittkort er ikke beregnet til sparing. Derfor får du ikke innskuddsrenter på positiv saldo slik som på en sparekonto. Dersom du skal spare penger bør du sette pengene på en sparekonto i Santander – som har en av markedets beste innskuddsrenter. Når beløpet overstiger 100 000 kroner, kan det flyttes over på en høyrentekonto med enda bedre betingelser. Både spare- og høyrentekontoen er en del av Bankenes sikringsfond, som dekker beløp inntil 2 000 000 kroner.

Et kredittkort gjør handelen tryggere og bedre

Hva skjer dersom jeg blir svindlet med kredittkort?

Med et Visa-kredittkort fra Santander er du litt bedre rustet dersom det utenkelige skulle skje. Med et kredittkort handler du nemlig med bankens penger inntil fakturaen betales i etterkant. Dermed får du muligheten til å reklamere på transaksjonene du ikke gjenkjenner før regningen forfaller. Et debetkort er derimot knyttet opp til din egen konto, slik at det er dine penger som forsvinner dersom du blir utsatt for svindel – ikke bankens.

Har kredittkort andre fordeler?

Det finnes en rekke økonomiske fordeler knyttet til Santanders kredittkort. Disse er felles for alle våre fire ulike kort:

Penger tilbake

Fordelsprogrammet Kickback fra Santander gir deg penger tilbake på det du handler med kredittkortet i mer enn 230 nettbutikker innenfor mange ulike bransjer.

Faste rabatter

Gjennom rabattprogrammet DealPass får du inntil 25 prosent rabatt hos hundrevis av spisesteder, nettbutikker, hoteller og på aktiviteter over hele Norge. Alt du trenger er et drop-in-bevis eller en SMS-kode som du får av Santander. Se hvor du får rabatt.

Ekstra trygghet

Som kredittkortkunde i Santander har du mulig til å kjøpe rimelige forsikringer som kan være gull verdt dersom uhellet skulle være ute. Betalingsforsikringen sikrer månedlig nedbetaling av gjeld dersom noe uforutsett skulle skje. Vår helseforsikring sikrer deg rask behandling dersom du skulle bli utsatt for sykdom eller skader. Med en advokatforsikring får du og din familie advokathjelp i 15 timer i året. Det finnes bare én av deg - og slik ønsker vi at det skal forbli. En forsikring mot ID-tyveri hjelper deg dersom du blir utsatt for identitetstyveri eller netthets.

Apple Pay

Endelig lanseres Apple Pay i Norge! Vi i Santander er med som partner helt fra lanseringen av, slik at du som kredittkortkunde hos oss kan være blant de første som tar betalingssystemet i bruk her til lands. Det er enkelt å komme i gang, og enda enklere å bruke. Kom i gang med Apple Pay.

Kontaktløs betaling

Alle Santanders kredittkort støtter kontaktløs betaling. Da kan du enkelt og greit holde kortet inntil betalingsterminalen, og du slipper å bruke pin-kode ved mindre beløp.

Enkel mobilbank

Med mobilbanken kan du raskt og enkelt sjekke saldoen din og overføre penger.

Skattefradrag for betalt kredittkortrente

Som på annen gjeld får du skattefradrag også på de rentene du betaler på et kredittkort. Kort fortalt får du i 2018 en fradragsprosent på 23 av rentebeløpet du har betalt inn i løpet av året. Hva summen utgjør kommer frem på din skattemedling.

Skattemeldingen er normalt ferdig utfylt med gjeldsrentene du har betalt, og du kan sjekke at beløpet stemmer ved å se på årsoppgaven som du får per post eller finner på Mine sider.

Kredittkort eller forbrukslån?

Bør jeg ta et lån eller bruke et kredittkort?

Tommelfingerregelen er at kredittkortet lønner seg til små summer som du planlegger å betale tilbake forholdsvis raskt. Forbrukslånet er et bedre alternativ når du skal låne høyere summer og trenger litt mer tid på å betale tilbake. Skal du eksempelvis handle et kjøleskap vil kredittkortet være det beste alternativet av de to. Det samme gjelder ferieturen – spesielt dersom du betaler inn hele summen når feriepengene kommer. Det er også greit å huske på fordelsprogrammet «Kickback fra Santander», samt rabattordningene i et Flexi Visa-kort. Er det større summer det er snakk om, der du kanskje skal bruke et år eller mer på å nedbetale gjelden, vil et forbrukslån være mer hensiktsmessig. På smålån inntil 70 000 kroner betaler du verken etablerings- eller termingebyr.

Hvilket kredittkort passer for meg?

For å få maks utbytte av kredittkortet, bør du velge et kort som passer ditt bruksmønster.

Gebyrfri Visa Gold – For deg som er glad i å reise

Med vårt Gebyrfri Visa Gold har du alltid gebyrfrie uttak både i inn- og utland. Du kan få inntil 100 000 kroner i kredittgrense og inntil 50 dagers rentefri betalingsutsettelse. I tillegg får du reiseforsikring inkludert dersom du betaler mer enn 50 prosent av transportkostnadene med kortet. Du får også tilgang til fordelsprogrammet Kickback fra Santander, som gir deg provisjon i en rekke nettbutikker. Les mer om Gebyrfri Visa.

Santander Red – For de større utgiftene

Red er kortet for uforutsette utgifter. Med Red har du mulighet til å slå til på gode tilbud eller ha en reserve i bakhånd dersom vaskemaskinen skulle ryke eller bilen stoppe. Red har en av markedets beste renter og du trenger ikke bytte bank for å få det. Andre fordeler med Santander Red er kickback fra en rekke forskjellige nettbutikker, samt rabatt på restauranter. Les mer om Red.

Flexi Visa – 4 % bonus på valgfri kategori

Flexi Visa er kredittkortet som gir deg økonomiske fordeler dersom du bruker det riktig. Ikke bare gjør du handlingen tryggere fordi du bruker bankens penger - du får også fire prosent bonus på alt du kjøper innenfor en valgt kategori. Du kan velge blant «elektronikk», «drivstoff», «flyreiser», «klær og sko» og «sportsutstyr», og du kan velge ny bonuskategori hver måned. Les mer om Flexi Visa.