Santander

Bedre økonomi

Her kan du bruke Apple Pay

Publisert: Oppdatert:

Den kontaktløse betalingsløsningen fra Apple fungerer like godt i fysiske butikker, som til handel på nett.

Tekst:
Andreas Handeland
Foto:
Istock

Har du kredittkort fra Santander, er du blant de første i Norge som får tilgang til Apple Pay. Det har mange fordeler, og allerede fra dag én kan du bruke betalingsløsningen både i butikker, på nett og i ulike apper.

Koster ikke noe ekstra

For deg som er kredittkortkunde i Santander, koster det ingenting ekstra å bruke Apple Pay i forhold til å bruke kortet på vanlig måte. Men hvordan vet du når tjenesten er tilgjengelig? Det er symbolet for kontaktløs betaling som er nøkkelen. Dette indikerer at terminalen har NFC-teknologi, og dermed støtter kontaktløs betaling.

Norske forbrukere har kunnet betale med kontaktløse kort i en stund allerede, og i følge Visa Norge ønsker veldig mange å ta i bruk Apple Pay så raskt som mulig. Derfor har de bestemt at alle terminaler som støtter Visa-kort, og i praksis betyr det de aller, aller fleste terminaler i Norge, skal støtte kontaktløs betaling innen 2020. Mange terminaler har allerede denne støtten på plass fra dag én.

Bedre økonomi

Slik kommer du i gang med Apple Pay

Slik foregår betalingen i butikk

Du kan ta i bruk Apple Pay på de fleste enheter fra Apple, men i hovedsak er det iPhone og Watch som vil brukes til betaling i butikk. Sikkerheten er satt i høysetet, og derfor må alle kjøp – også småkjøp under 200 kroner – bekreftes av deg som korteier.

Dersom du har en iPhone av generasjon 8 eller eldre, hviler du fingeren på Touch ID-knappen (ofte kalt hjem-knappen), samtidig som du holder telefonen inntil betalingsterminalen. Når transaksjonen er gjennomført, får du en melding om dette på skjermen.

Mangler du kredittkort fra Santander?

Med Gebyrfri Visa Gold blir du blant de første i Norge som kan bruke Apple Pay, og du får dessuten en rekke andre fordeler.

Les mer om kortet og bestill her

Med en iPhone X fungerer det litt annerledes – fordi den ikke har Touch ID-knappen med fingeravtrykksleser. Her dobbeltklikker du i stedet på knappen på siden av telefonen, slik at Face ID kan gjenkjenne ansiktet ditt. Du kan også taste inn koden på telefonen. Deretter holder du den inntil betalingsterminalen, inntil du får en melding på skjermen om at betalingen er gjennomført.

Betalingsløsningen sitter på håndleddet

Med en Apple Watch dobbeltklikker du på sideknappen, før du holder klokka inntil den kontaktløse betalingsterminalen. Vent til du kjenner en liten vibrasjon.

Har du en Apple Watch, kan du også betale med denne – helt uten å ta verken lommebok eller mobil opp fra lommen.

Dersom du får beskjed om å velge mellom «kreditt» eller «debit», velger du «kreditt». Noen ganger kan du bli bedt om signaturen din, eller om å taste inn pinkoden. Dette avhenger av beløpet på transaksjonen og hva slags butikk du handler i.

På nett og i apper

Selv om mye fokus ligger på Apple Pays kontaktløse egenskaper, kan du ikke bare bruke det i butikk. Du kan også bruke Apple Pay i en rekke forskjellige apper, og i mange nettbutikker. Dersom du er usikker på om en app støtter Apple Pay eller ikke, se etter den velkjente eplelogoen under betalingsalternativene.

Bedre økonomi

Derfor bør du bruke et kredittkort med Apple Pay

Når du har valgt Apple Pay som betalingsmåte, sjekker du at opplysningene som kommer opp er korrekte, før du bekrefter betalingen med Touch ID, Face ID eller kode. Av og til må du fylle inn personalia første gang du betaler. Så fort transaksjonen er gjennomført, vises et «ok» og et godkjent-tegn på skjermen.

Det hele fungerer ganske likt når du betaler på nett – dersom Apple Pay er tilgjengelig som betalingsmiddel, kommer det opp som et alternativ. Les gjennom betalings-, leverings- og kontaktopplysningene som kommer opp, og bekreft kjøpet med Face ID, Touch ID eller kode. Så fort transaksjonen er i orden får du en bekreftelse på skjermen.

Handler du med en Mac, er ikke fremgangsmåten så annerledes. Har du en MacBook Pro med Touch ID, bruker denne fingeravtrykket ditt på samme måte som en iPhone eller iPad. På andre Mac-modeller uten Touch ID, må du bruke en iPhone, iPad eller Watch til å bekrefte kjøpet. Så fort betalingen er gjennomført, får du det samme godkjent-symbolet som på andre Apple-enheter.


Priseksempel Gebyrfri Visa: Eff.rente 23,4 %. Kr 15 000 o/12 mnd. Kostnad kr 1780. Totalt kr 16 780.
Se alle artikler

Du er kanskje interessert i disse sakene ?