Right To Play
Santanders samarbeid med Right To Play handler om å gi like muligheter til alle barn - uansett hvor de bor i verden. Med lek som verktøy bidrar organisasjonen til å beskytte, utdanne og styrke barns muligheter mot en bedre fremtid.
Bruker lek for å gi barn en bedre hverdag
Hver uke sørger Right To Play for at 1,9 millioner barn får lek inkludert i sin hverdag. Ved å bruke lek som metode forbedres livssituasjonen til de mest utsatte barna og muligheten de har til å forme sin egen framtid. Right To Play kaller det «den livsviktige leken». Dette ønsker vi i Santander å ta aktivt del i.

Santander og Right to Play
- For oss i Santander er ansvarlighet utrolig viktig. Vi gjør mye bra her i Norge, men vi må også ta bærekraftige, viktige initiativer utenfor Norge. Jobben Right To Play gjør gjennom «den livsviktige leken» - som beskytter, utdanner og styrker de mest utsatte barna - handler om nettopp det, forteller Anna Berndtsson, marketing- og sponsormanager i Santander.
Santander samarbeider med Right To Play om å jobbe mot del 3, 4 og 5 av FNs bærekraftmål. Disse handler om god helse, utdanning og likestilling mellom jenter og gutter.

For oss i Santander handler partnersamarbeidet med Right To Play om noe mer enn å bidra økonomisk. Vi deltar aktivt fordi vi tror på det å bry seg. Derfor er det viktig for oss å involvere ansatte og partnere. Vi har for eksempel en løpekalender der de ansatte deltar på veldedighetsløp gjennom hele året og hvor startavgiften går til Right To Play.
Gjennom sykkelaksjonen «Norge på sykkel» i forbindelse med «Tour des Fjords» på TV2 i 2018, fikk vi nesten 100 ansatte opp på sykkelsetet! Disse syklet til sammen inn 250 000 kroner på sin vei fra Lysaker til Stavanger! I tillegg var noen av våre ansatte nylig med på prosjektbesøk til Etiopia for å delta i Right To Play sitt lokale arbeid der.
Her har Right to Play prosjekter
Etiopia
Mosambik
Thailand
Mali
Pakistan
Kina
Palestina
Canada
Ghana
Jordan
Libanon
Tanzania
Burundi
Uganda
Rwanda
Skolegutten som endret alt
Historien om Right To Play strekker seg tilbake til 1993. Den tidligere skøyteløperen Johann Olav Koss besøkte da Eritrea – et land der sult og borgerkrig hadde satt dype spor. Der møtte han en skolegutt som skulle forandre livet hans.
I friminuttet rullet gutten genseren sin sammen til det som skulle forestille en fotball. Gleden, friheten og samholdet barna viste i denne skolekampen gjorde sterkt inntrykk på den tidligere OL-vinneren. Der og da innså Koss hvor mye lek betyr for barn og bestemte seg for at flere barn i vanskelige situasjoner skulle få oppleve det positive rundt lek og moro.

Det å leke handler nemlig om så mye mer enn å bare ha det gøy sammen. Gjennom leken lærer barn livsviktige ferdigheter, bevisstgjøring av rettigheter, likestilling og samhold.
Tilbake i Norge samlet Johann Olav Koss inn 18 millioner euro og reiste tilbake til Eritrea med et fly fullt av sportsutstyr og leker. Med på lasset hadde han selvfølgelig også med en fotball til skolegutten med den sammenrullede genseren.
Resten er historie.
Deltagende jenter

96% av lærere i Mali som har blitt utdannet av Right To Play påser at jenter tar en aktiv rolle i klasserommet, mot 70% som ikke har blitt utdannet av Right To Play.
Tryggere barn

94% av gutter på utvalgte skoler i Pakistan opplever vold blant elevene. Dette har blitt redusert med 25% blant de skolene som deltar i Right To Play sine programmer.
Flere sier nei

59% av jentene i Tanzania har mot til å si NEI til uønsket sex etter 18 måneder deltakelse i våre programmer, mot 13% i starten av programmene.
Illustrasjoner: Right to Play

– Rørende å se
Under en tur til Etiopia fikk fire Santander-ansatte se hvordan Right To Play jobber for å gi barn en bedre fremtid og merke at ting vi tar for gitt i Norge er langt fra en selvfølge alle steder.

Verdens vanndag
Vann er livsviktig, både for å leve og overleve. Derfor samarbeider vi i Santander med Right To Play for at flere barn skal få tilgang til rent vann og gode sanitærforhold.